(Tvlar) Video anggota Polis IPK Kedah cuba diperdaya Macau Scam

MALAYSIA: Nampaknya aktiviti haaram Macau Scam masih berleluasa walaupun tengah heboh di media sosial dan akhbar melaporkan aktiviti haaram Macau Scam. Namun s1ndiket nampaknya langsung tidak genntar dengan pihak berkuasa Malaysia.

Terbaru beberapa jam lepas dikatakan Polis Kedah pula cuba dipercaya oleh s1ndiket dengan menghubungi salah seorang anggota Polis di Ibu Pejabat Kontinjen Kedah.

Menurut sumber modus operandi s1ndiket adalah dengan menghubungi mngsa dan meminta agar mngsa membuat sambungan ke nombor lain.

Ahli s1ndiket yang dihubungi seperti tidak mengetahui apa-apa yang berlaku pada perbualan pertama dan meminta kepada mngsa untuk memberikan no kad pengenakan bagi membuat semakan dan sebagainya.

Ini dikatakan antara modus operasi standard yang dijalankan oleh sndiket tersebut.

VIDEO POLIS IPK KEDAH TULAR CUBA DIPERDAYA MACAU SCAM

Suspek cuba untuk memperdayakan mngsa dengan mengatakan mngsa telah membuat pembelian secara atas talian dari negara cina dengan harga lebih RM15 ribu. Dan mempunyai cukai lebih daripada 3 ribu.

Anggota itu telah “game” suspek sehingga dia suspek meletakkan telepon tanpa berkata apa-apa dipenghujung perbualan. Saksikan video diatas dan berhatti-hatti lah apabila menerima panggilan seperti itu.

Pastikan ibu bapa anda juga dimaklumkan berkenaan perkara ini agar kita semua tidak menjadi mngsa kepada s1ndiket macau scam ini.

Makin kerap dihubungi sndiket dan komen warga maya

Ada  yang mengatakan walaupun tengah kecoh sekarang ni namun kumpulan macau scam ini semakin menjadi-jadi pula mencari mngsa.

Boleh dikatakan setiap minggu ada sahaja yang hubunginya untuk membuat dia trpedaya.

Ada juga yang bertanya apakah teknologi sekarang tidak cukup canggih untuk mnumpaskan aktiviti tersebut yang dilihat semakin mnjdi-jadi sehingga membuatkan ramai orang yang rugi.

Namun tahukah anda Macau Scam cuma satu diantara banyak cara yang digunakan oleh pnymun dalam mendapatkan duit ?

Tahukah anda Macau Scam adalah hanya satu daripada pelbagai cara pniipuan !!

KAMI berpendapat kes Macau Scam yang sedang disiasat sekarang oleh pihak SPRM harus mengingatkan semua pihak ini hanya satu kes scam (peniipuan) yang berleluasa di negara ini.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membekukan 730 akaun bank membabitkan wang berjumlah RM80 juta, serta merampas wang tunai kira-kira RM5 juta kerana disyaki terbabit dalam sindiket Macau Scam.

Terlalu banyak peringatan melalui media mengenai kes peniipuan yang diulang lapor mengenai mangsa dan tangkapan serta pendakwaan pelbagai kes membabitkan pelbagai skandal.

Malangnya, kes peniipuan terus berlaku yang membabitkan jutaan ringgit. Peniipuan akan sering dicuba oleh pelbagai pihak yang mahu meraih keuntungan lumayan.

Penipvan yang kerap berlaku ialah apabila nombor telefon pengguna sangat mudah diperoleh dan kemudian disalahguna untuk pelbagai sindiket.

Kes mengguna nombor telefon untuk mengugut juga menyebabkan ramai menjadi mangsa.

Berdasarkan statistik 2018, Jabatan Siasatan Jenyah Komersial (JSJK), Polis Diraja Malaysia (PDRM), mendedahkan jumlah kerugian akibat penipvan jnayah itu meningkat 55.5 peratus seluruh negara berbanding 2017.

Peningkatan itu membabitkan kerugian melebihi RM224.6 juta dengan 4,965 kes direkodkan berbanding tahun sebelumnya, iaitu RM99.9 juta dengan 4,178 kes akibat penipvan Macau Scam.

Penipuan Macau Scam ini menjadi ‘popular’ sekarang dan jenyah tanpa sempadan ini boleh berlaku di mana-mana sahaja

Penipvan yang mensasarkan pengguna itu berpunca dari orang awam masih tidak memahami pelbagai jenis dan strategi peniipuan terutama dalam era perdagangan elektronik.

Pengguna perlu memahami modus operandi penjenyah yang menyamar sebagai pegawai daripada PDRM, mahkamah, Bank Negara Malaysia (BNM), Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) atau agensi berkaitan dengan tujuan menakutkan mangsa.

Dalam masa yang sama tahap keupayaan pihak berkuasa untuk memantau dan menguatkuasakan undang-undang adalah juga faktor kenapa peniipuan seperti Macau Scam kerap berlaku.

Mekanisme Suruhanjaya Syarikat Malaysia dengan Akta 778 yang dikuatkuasa pada Januari 2017 berkaitan mengawal selia aktiviti pengumpulan dana melalui tawaran kepentingan kepada awam perlu diperkukuhkan untuk memastikan penipvan dapat dibanteras.

Pengguna harus memaklumatkan diri untuk mengesan sama ada ada unsur pelanggaran Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram 2001 bila ada pihak yang memperkenalkan sesuatu skim.

Sikap yang kritikal terhadap sebarang tawaran pelaburan perlu diperhati dengan teliti kerana terlalu banyak kes pihak-pihak tertentu yang sentiasa mencari peluang untuk mengambil kesempatan terhadap pengguna yang kurang peka dan mudah diperdaya dengan tawaran yang lumayan atau ugutan yang mengguna maklumat palsu.

Kami berpandangan sangat perlu semua pengguna tidak mudah terperangkap dengan skandal yang kini sangat agresif mencari mangsa.

Sindiket yang mahir mencuri maklumat diri mangsa seperti nombor kad pengenalan, akaun bank dan maklumat kenderaan , memungkinkan operasi yang licik memerangkap pengguna.

Kesedaran pengguna supaya mengelakkan diri daripada terpengaruh kepada tawaran atau ugutan perlu ditingkatkan.

Kini dalam era komunikasi yang sangat pantas dan mudah mensasarkan setiap pengguna, pelbagai pihak yang mengguna strategi yang sangat halus untuk memancing mangsa kerap berlaku.

Malangnya, kebiasaannya banyak pengguna menjadi mangsa walaupun sudah ada kes penipvan dilaporkan berkali-kali.

Dengan segala undang-undang yang ada dan ratusan individu yang didakwa di mahkamah, pengguna masih tidak berhati-hati malah ada yang turut menjadi ejen kepada sindiket yang beroperasi.

Kami mengesa pihak penguat kuasa tidak berkompromi dengan mana-mana pihak yang terbabit jika jelas melanggar undang-undang yang sedia ada.

Penulis adalah Pengerusi Majlis Penasihat Pengguna Negara

Related Posts

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

USAHAWAN Datuk Seri Adnan Abu terpaksa menolak secara baik tawaran banyak pihak yang mahu memberikan dia tempat tinggal susulan dilihat kini hanya tidur di dalam kereta. Kata Adnan atau mesra disapa…

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

PENGACARA dan pelakon Uyaina Arshad selamat melahirkan cahaya mata kedua di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Kuala Lumpur pada Jumaat lalu. Bayi lelaki seberat 2.9 kilogram itu dilahirkan secara pembedahan pada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’