Kant0i Usahawan K0smetik tanah air Selvdup Daadah Bernilai Lebih RM5 Juta

Kantoi Usahawan K0smetik tanah air Selvdup Daadah Bernilai Lebih RM5 Juta

MALAYSIA: Shah Alam: Polis menahan lima rakan sejnayah termasuk seorang usahawan kosmetik selepas disyaki terbabit dengan sindiket penyelvdvpan daadaah mthmphtmine rentas negara dalam dua srbvan di sekitar Taman Serdang Perdana, Seri Kembangan, Serdang, Selangor, Selasa lalu.

Timbalan Ketua Polis Selangor Datuk Arjunaidi Mohamed berkata, pada 10 November lalu, sekitar 4.30 petang, Jabatan Siasatan Jnyah Nrk0tik (JSJN) IPK Selangor bersama Bahagian Siasatan Jenyah Nrk0tik Daerah Serdang menyerbu lokasi terbabit.

“Dalam serbvan pertama, polis menngkap dua beradik lelaki warga tempatan berumur 25 tahun dan 31 tahun yang menaiki sebuah kereta Ford Mustang di tepi jalan di lokasi terbabit.

“Hasil pemeriksaan ke atas kenderaan itu, polis berjaya mermpas 120 bungkusan teh cina mengndungi baahan disyaki daadaah mthmphtmine dengan anggaran berat 126.85 kilogram dan nilai rmpasan dianggarkan bernilai RM5 juta.

“Polis turut mermpas sebuah kenderaan Ford Mustang dianggarkan bernilai RM500,000 yang didaftarkan di atas nama isteri kepada suspek kedua,” katanya dalam sidang media di IPK Selangor, hari ini

Arjunaidi berkata, siasatan mendapati suspek seorang usahawan kosmetik di Kelantan dan menggunakan gelaran ‘Datuk Seri’, manakala adiknya seorang anggota tentera berpangkat biasa dan bertugas di Kuala Lumpur.

“Pada kad perniagaan suspek pertama, menyatakan dia ‘Datuk Seri’ tetapi semakan mendapati namanya tiada. Kemungkinan dia menggunakan gelaran itu secara tidak sah, polis masih lagi menyiasat.

“Kedua-dua suspek tidak mempunyai rekod jenyah lmpau dan ujiian sariingan uriin negaatif,” katanya.

Susulan tngkapan itu, katanya, polis berjaya menahan tiga lagi suspek membabitkan dua warga tempatan dan seorang warga Indonesia berumur lingkungan 32 hingga 43 tahun.

“Ketiga-tiga yang tidak bekerja itu adalah orang tengah bagi urusan jual beli daadaah terbabit.

“Saringan awal polis terhadap ketiga-tiga suspek positif daadaah mthmphtmine malah dua daripada svspek mempunyai rekod jenyah lmpau dalam kes daadaah dan jnayah.

“Polis turut merampas tiga kenderaan Nissan Almera, kereta MPV Toyota Innova dan kereta Honda HRV serta wang tunai berjumlah RM3,000 yang mana keseluruhan sitaan bernilai RM158,000,” katanya.

Beliau berkata, sindiket daadaah yang dipercayai beroperasi lebih lima bulan itu dipercayai menjadikan negara ini sebagai transit sebelum diedarkan ke negara jiran.

“Sindiket ini dipercayai menyelvdvp daadaah ini dari negara jiran di utara negara, seterusnya dibawa melalui pantai timur ke pantai barat.

“Berdasarkan risikan dan juga siasatan yang dibuat terdapat kemungkinan destinasi seterusnya adalah sebuah negara jiran yang lain, bermakna bukan untuk pasaran tempatan,” katanya.

Katanya, seorang daripada suspek yang ditahan dipercayai dalang sindiket terbabit dan siasatan masih diteruskan.

“Semua tngkpan dithan reeman selama tujuh hari mulai 11 November hingga 17 November depan.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 39B Akta daadaah Berbaahaaya 1952,” katanya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*