5 murid sekolah positif Cov-19, Kerajaan diminta tutup semua sekolah

5 murid sekolah positif Cov-19, Kerajaan diminta tutup semua sekolah

MALAYSIA: Pada 25 ogos Kementerian Kesihatan telah mengesahkan bahawa 5 orang murid sekolah membabitkan 4 berusia 12 tahun dan seorang lagi berusia 9 tahun pisitif cov-19 berkaitan dengan kluster Tawar.

Menurut Ketua Pengarah Kes1hatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, mereka dikesan melalui pengesanan kes secara aktif dan saari1ngan kontak rapat kes posi1tif kluster tersebut.

Menurutnya, hasil siasatan mendapati murid berkenaan ialah kontak rapat kepada kes ke-9,197 iaitu seorang murid prasekolah yang kesnya telah dilaporkan pada 16 Ogos lepas,” katanya pada sidang akhbar perkembangan terkini CoV-19 di kementeriannya di sini hari ini.

“Lima peesak1it kanak-kanak tersebut merupakan generasi ketiga Kluster Tawar dan dijangk1iti daripada ibu bapa (murid prasekolah) sebelum menjangk1iti rakan-rakan di sekolah.

KKM masih menjalankan siasatan bagaimana murid berkenaan terdedah kepada CoV-19,” katanya.

Beliau berkata, sekolah terbabit telah ditutup buat sementara waktu.

“KKM ingin mengingatkan semua pihak sekolah supaya mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Majilis Keseelaamaatan Negara (MKN) termasuk SOP sebelum, semasa dan selepas sesi persekolahan,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata, ibu bapa juga perlu memainkan peranan menasihati dan mendidik anak-anak.

“Mereka perlu diberi penekanan terhadap amalan yang mesti dipraktikkan bagi mencegah jangkitan CoV-19 di dalam bas sekolah, bilik darjah dan semasa sebarang aktiviti sukan atau kurikulum,” katanya.

Setakat jam 12 tengah hari, 3,547 individu telah disaring dalam Kluster Tawar. Seramai 70 individu dikesan positif CoV-19 termasuk enam di1raawat di unit raawaatan rapi (ICU).

Sementara itu katanya, KKM merekodkan 11 kes baharu termasuk lima murid sekolah berkenaan.

“Pertambahan itu menjadikan jumlah kumulatif kes meningkat kepada 9,285 kes dengan kes aktif 189 kes,” katanya.

Dr Noor Hisham menambah, seramai lapan peesak1it ditempatkan di ICU dan enam memerlukan rawaatan rapi.

Beliau juga memberitahu, jumlah kes kematian kekal kepada 125 kes selepas tiada kes berkaitan Cov-19 dilaporkan.

“Enam kes dilapor pulih dan dibenar discaj hari ini. Jumlah keseluruhan kes yang telah pulih adalah 8,971 kes bersamaan dengan 96.6 peratus,” katanya.

Ditanya mengenai kanak-kanak merupakan penyebar Covid-19 mega secara senyap (silent super spreader) beliau berkata, KKM tidak mengesan perkara itu berlaku di negara ini.

“Setakat ini kita tidak mengesan kanak-kanak sebagai penyebar Covid-19. Ada peratusan kanak-kanak dijangkiti Covid-19 tetapi ia tidak begitu serius,” katanya.

Kerajaan diminta tutup semua sekolah

Diatas merupakan antara pandangan yang mengatakan menutup sekolah adalah keputusan tepat namun ia tidak diendahkan oleh pihak Kerajaan. Ramai yang meminta agar sekolah diarahkan tutup bagi mengekang penularan dalam kalangan murid sekolah.

Jadi apa pandangan anda sebagai rakyat Malaysia patutkah sekolah ditutup kerana ia tidak menjejaskan ekonomi negara atau bagaimana ?

Bagi kami tidak wajar untuk semua sekolah. Kerana agak sukar bagi mereka yang kurangg berkeemampuuan untuk belajar secara atas talian. Pendidikan juga penting untuk anak-anak. So banyak benda kena fikir lagi. Dan tutup sekolah dikawasan terjejas itu memang patut.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*