Thailand gelar skuad Harimau Malaya sebagai “Johor National Team”

Thailand gelar skuad Harimau Malaya sebagai Johor National Team

Nampaknya media Thailand telah mula untuk membuat bahang bolasepak rantau Asia Tenggara “panas” seketika apabila dalam satu artikel yang diterbitkan oleh media terkenal Thai (SiamSport) mengundang rasa tidak senang sesetengah pihak di Malaysia.

Mereka telah mengelar skuad Harimau Malaya sebagai skuad Johor National Team atau pasukan kebangsaan Johor. Artikel ini mengaitkan khabar angin yang sedang bertiup kencang iaitu perpindahan pemain Pahang Sumareh ke dalam pasukan Johor DT pada musim hadapan.

Jadi SiamSport telah melihat pasukan Johor Darul Ta’zim sebagai pasukan paling banyak mempunyai pemain skuad Harimau Malaya. Menurut artikel tersebut mereka telah menyenaraikan 14 pemain berstatus pemain kebangsaan Malaysia berada dalam pasukan Johor Darul Ta’zim.

Jika mereka melihat dari sudut ancaman, sudah pasti Thailand sebenarnya takut dengan kehadiran ramai pemain kebangsaan dalam pasukan Johor Darul Ta’zim. Ini sudah pasti membuatkan pasukan Malaysia lebih baik dari segi kerja sebagai satu pasukan.

Malaysia dijangka akan bertemu pasukan Thailand di Stadium Rajamangala bagi aksi perlawanan kumpulan G kelayakkan Piala Dunia 2022/Piala Asia 2023pusingan kedua.

Untuk pengetahuan anda, dalam kumpulan ini 4 pasukan masih lagi mempunyai harapan dan peluang untuk layak ke pusingan berikutnya dan layak secara automatik ke Piala Asia 2023. Malaysia kini berada di tempat kedua dan akan terbang ke United Arab Emirates bagi perlawanan timbal balik kedua sebelum ke Thailand.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*