Maaf saja Tidak Cukup, Ini Penjelasan Peguam mengenai kes Eiira Azieera

Maaf saja Tidak Cukup, Ini Penjelasan Peguam mengenai kes Eiira Azieera

MALAYSIA: Nampaknya kes ini belum reda lagi isv seorang influencer bernama Eira Aziera dengan Puan Suharnizan Md Sidek. Walaupun permohonan maaf secara terbuka telah pun dibuat oleh Eira Aziera, surat tvntutan telah pun dihantar kepada Eira.

Adakah dengan permohonan maaf secara terbuka boleh menvtup semua kesaalahan? Seorang peguam bernama Nor Zabetha telah memuat naik satu status berkenaan isv tersebut.

Kalau mengikut undang-undang, perbuatan minta maaf selepas fitnah atau menjatuhkan reputasi seseorang, boleh kira selesai ke?

Tvtup gitu je kes kerana permohonan maaf? Betul ke begini?

Banyak kita baca ko0men-ko0men berkenaan, buat silap kemudian minta maaf dan kemudian buat lagi. Kalau begitu perkataan ‘sorry’ ini boleh dijadikan mekanism mengenakan orang.

Maki-maki, c3rca-c3rca dan kemudian minta maaf. Settle! Padahal repvtasi yang dibvrvkkan itu sudah haancvr dan reemvk. Bagaimana pula reputasinya? Bagaimana strress yang di4lam1i? Bagaimana hendak berhadapan dengan masyarakat?

‘SORRY NO CVRE’

Adakah ‘sorry’ itu cara untuk membeelaa diri. Katakan sorry dan semua selesai? Nasib baik undang-undang di Malaysia tidak semudah itu! Pernah dengar ayat ni “Sorry no cvre”. Begitulah.

Bawah Seksyen 10 Akta Fitnah 1957 membenarkan pengvrangan gant1i rvg1i dan bukannya penghaapvsan ganti ruvg1i.

Maksudnya kalau disaaman oleh Plaintif (Penvntut) dan Defendan (yang ditvntut) telah meminta maaf, tuntvtan Plaintif masih dibenarkan tetapi permohonan maaf ini hanya memberikan diskaun kepada ganti rvgi sahaja.

CONTOH KES DI mahkmah

Isu berkenaan permohonan maaf, boleh menyebabkan Defendan menang kes atau tidak ini telah pun dibincangkan di mahkmah dalam kes DATUK DR AWANG ADEK HUSSIN lwn. THE EDGE COMMUNICATIONS SDN BHD & YANG LAIN [2012] 10 CLJ 340.

Dalam kes ini, peguam bagi kedua-dua pihak berdebat tentang isu:

Sama ada defendan boleh memohon penghapusan ganti rugi di bawah s.10?
Sama ada s.10 hanya membenarkan pengurangan ganti rugi?

Keputusannya, mahkmah dalam kes ini pun menegaskan bahawa bawah Seksyen 10 bagi permohonan maaf takkan menyebabkan kes ditolak. Kalau mahkmah hendak mempertimbangkan pun dengan memberi diskaun ke atas jumlah ganti rugi. Itu sahaja.

Soalan seterusnya, adakah wajib mahkmah bagi diskaun bawah Seskyen ini? Macam mana kalau tak ikhlas? Macam mana sebab, si pemngsa itu hanya mohon maaf selepas dikecam hebat? mahkmah ambil kira atau tidak jenis permohonan maaf begini?

CONTOH KEDUA KES

Dalam kes PUA KIAM WEE v. UTUSAN MELAYU 2016] 3 CLJ 498 pula, Defendan meminta pengurangan bagi ganti rugi yang dibenarkan oleh mahkmah atas alasan sudah meminta maaf.

Mahkmah membenarkan tuntutan RM200,000 dibayar kepada Plaintif kerana tulisan yang diputuskan oleh mahkmah sebagai fitnah yang dibuat oleh Utusan.

Namun demikian, mahkmah putuskan mengikut fakta kes dan perbuatan utusan yang sengaja melambat permohonan maaf, jadi dianggap permohonan maaf tidak telus atau dalam bahasa lain, seolah-olah tak ikhlas. No discount!

mahkmah AKAN MENILAI IKHLAS ATAU TIDAK PERMOHONAN MAAF

Nampak, mahkmah pun menilai ikhlas atau tidak ikhlas permohonan maaf. Pergi mahkmah bukan kita kefahaman kita. Ada beranggapan yang popular sahaja yang boleh ambil tindakan. Fahaman itu saalah.

Semua pun ada hak, sesiapa yang dimngsakan ada hak. Kenapa kalau orang tidak popular atau tidak dikenali tidak ada hak? Fahaman saalah.

MAAF SAHAJA TIDAK CUKUP

Kalau tidak ada undang-undang membela mngsa dari permohonan maaf. Bestlah bagi sesetengah orang, kutuk, cerca, maki, hina dan kemudian sorry. Tutvp kes. Kemudian buat lagi. Tuutup lagi dan buat lagi.

Sebab itu ada dalam Akta Fitnah siap-siap berkenaan permohonan maaf ini tidak akan membatalkan kes. Akal orang begini sudah boleh dibaca. Buat silap dan sorry, dengan harapan terlepas. Tak juga dik.

Hati-hati. Undang-undang bukan ikut kehendak kita. Kita yang kena ikut undang-undang dik.

Sumber : Nor Zabetha @ Awattsyeikh

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*