Racun 2 Bayi, Pengasuh Hanya Dipnjara 7 Tahun Buat Wargamaya Naik Angin

Racun 2 Bayi, Pengasuh Hanya Dipnjara 7 Tahun Buat Wargamaya Naik Angin

MALAYSIA: Seorang pengasuh di Singapura telah dijatuhi hvkvman pnjara selama tujuh tahun selepas mera cundengan pelbagai u bat-u b atan terhadap dua orang bayi yang berusia lima dan 11 bulan.

Perbuatan tersebut dilakukan oleh saspek sekitar tahun 2016 hingga 2017 dahulu.

Menerusi laporan yang dipetik daripada Berita Mediacorp, saspek yang dikenali dengan nama Sa’adiah Jamari merupakan seorang pengasuh bebas dan jururawat berdaftar.

Namun pada tahun 2016, ibu bapa kedua-dua mngsa yang tidak mempunyai ikatan persaudaraan itu dikatakan telah mengupah saspek untuk mengasuh anak mereka.

Tetapi lain pula yang jadinya apabila orang yang sepatutnya dipertanggungjawabkan untuk mengasuh rupa-rupanya tergamak mera cuni anak asuhannya.

Menurut sumber, kejadian tersebut disedari oleh ibu bapa kedua-dua mangsa apabila melihat anak mereka berada dalam keadaan le mah dan men gantuk sebaik sahaja pulang dari rumah pengasuh. Ibu bapa mngsa mengesyaki sesuatu yang tidak kena dengan anak mereka.

Namun selepas dimasukkan ke hospital, doktor mendapati terdapat beberapa jenis u b at-u b atan dalam tubuh badan mngsa seperti Alprazolam atau Xanax untuk merawat kere s a h an, u b at pene n ang dan u b at tidur.

Lebih mengejutkan lagi apabila mendapati u b at yang sama turut ditemui dalam sistem tubuh badan Sa’adiah.

Bukan itu sahaja, u b at-u b atan itu turut berada dalam rumah saspek dan ada di antaranya telah diberikan atas arahan doktor.

Sementara itu, dalam soal siasat sebelum ini, Sa’adiah mengaku telah menghancurkan u b at-u b atan tersebut dan dicampurkan dengan air sebelum diberikan kepada salah seorang mngsa.

Tetapi apabila di mahkamah, saspek telah menafikannya. Dalam perbicaraan terbaru, pihak mhkamah telah menjatuhi hvkvman pnjara selama tujuh tahun terhadap Sa’adiah.

Walaupun begitu, Sa’adiah masih menafikan tindakannya itu dan akan mengemukakan rayuan.

Bagi setiap tuduhan memberi ra cun dengan niat untuk menyakiiti, Sa’adiah boleh dipnjara hingga 10 tahun dan didnda.

Reaksi Wargamaya

Ramai yang meminta agar orang lain berhati-hati untuk menyuruh sesiapa menjaga anak. Ada yang mengatakan lebih baik untuk jaga adan kita sendiri berbanding bagi ke orang lain untuk mengasuhnya.

*Menurut Junaidah: Saya tak sanggup untuk bekerja dan biarkan anak dijaga oleh orang lain.

Ada juga yang berpendapat bahawa hukoman yang diberikan oleh mhkmah kepadanya tidak cukup. Sepatutnya lebih lagi.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*