Pemain Malaysia buat Jurulatih Vietnam pening kepala ketika ini

Pemain Malaysia buat Jurulatih Vietnam pening kepala ketika ini

Dalam satu akhbar media sukan Vietnam melaporkan pada hari semalam bahawa skuad Malaysia adalah sebuah pasukan yang tidak menerima perhatian yang sepatutnya, namun pasukan itu merupakan sebuah pasukan dalam proses transformasi untuk menjadi sebuah pasukan terhebat di rantau Asia.

Mereka telah memberikan beberapa sebab yang dilihat sebagai satu perkembangan yang sangat positif dalam pasukan Harimau Malaya.

Malaysia telah mengamalkan falsafah bolasepak yang telus

Dalam akhbar itu mengatakan bahawa Vietnam melihat Malaysia sebagai sebuah pasukan yang mempunyai falsafah pembangunan bolasepak yang telus dan benar.

Vietnam mengatakan bahawa Malaysia gemar menggunakan pemain yang berada dalam “on form”. Selain itu, Harimau Malaya juga diakui sebagai pasukan yang menggunakan pemain yang memiliki kekuatan fizikal walaupun pemain tersebut kurang dari segi teknikal.

Media sukan tersebut turut mendedahkan bahawa pasukan Malaysia lebih gemar menggunakan kelajuan pemain winger ketika mereka dalam mood membuat serangan dan ini adalah antara keistimewaan pasukan Malaysia.

Tan Cheng Hoe berbakat besar

Media ini turut mengatakan bahawa satu kelebihan Malaysia berbanding pasukan lain di Asean adalah dari sudut pemilihan ketua jurulatih.

Sedang pasukan lain giat mencari jurulatih terbaik di luar negara, Malaysia dengan ‘slamber’ menggunakan jurulatih tempatan.

Perkembangan Pemain Muda yang ramai di Malaysia

Vietnam melihat bahawa Malaysia kini telah mempunyai ramai ubi muda. Ini memberikan kelebihan pada masa hadapan untuk skuad Harimau Malaya.

Ini menyebabkan Ketua Jurulatih pasukan kebangsaan Vietnam sentiasa pening kepala apabila bertemu pasukan Malaysia. Park Hong-seo mengakui bahawa Malaysia mempunyai kualiti sendiri dan beliau menganggap Malaysia sebagai lawan yang bagus.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*