PDRM Isytiihar Bukit Beruntung, Jalan Inai Bebas daripada Warga B4ngladesh

PDRM Isytiihar Bukit Beruntung, Jalan Inai Bebas daripada Warga B4ngladesh

MALAYSIA: Kebanjiran pekerja waarga as1ing di negara ini amat membimbangkan. Peningkatan waarga as1ing dari aspek sosial boleh membawa kepada peningkatan kadar jeen4yah di negara ini.

Perkara ini berlaku jika waarga as1ing yang masuk secara haram tidak mendapat pekerjaan atau tidak bekerja yang mendorong mereka untuk melakukan aktiviti jeen4yah bagi mendapat sumber kewangan untuk meneruskan hidup mereka di negara ini.

Sehubungan itu pihak polis telah mengesahkan tiada lagi waarga Bangl4d3sh yang mendiami rumah di Jalan Inai, Bukit Beruntung, dekat Hulu Selangor.

Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Superintendan Arsad Kamarudin, berkata hasil siasatan mendapati, pihak pengurusan sebuah pasar raya besar sudah menamatkan kontrak kerja mereka.

Katanya, mereka kini ditempatkan di sebuah lokasi sebelum dihantar pulang ke negara asal.

“Kita mengerahkan anggota untuk membuat pemantauan di Jalan Inai selepas menerima maklumat berkaitan isu berbangkit.

“Hasil pemeriksaan, tiada lagi waarga Bangl4d3sh tinggal di kawasan itu. Pihak pengurusan sebuah pasar raya besar pula memaklumkan mereka sudah ditamatkan kontrak kerja.

“Ejen yang membawa mereka ke negara ini dalam proses untuk menghantar waarga Bangl4d3sh itu pulang ke negara asal,” katanya hari ini.

Sebelum ini, beberapa klip video tular menerusi media sosial, mendakwa waarga Bangl4d3sh menggunakan rumah di kawasan itu sebagai pusat transit sebelum menuju ke destinasi seterusnya.

Kehadiran waarga as1ing itu yang dikatakan tidak mempunyai permit perjalanan sah, turut menimbulkan kebimbangan penduduk setempat mengenai kewujudan kluster baharu CoV-19.

Kebanjiran pekerja as1ing termasuk sebahagian dari mereka yang tidak memiliki dokumen yang sah adalah antara faktor penyumbang utama kadar pengangguran negara.

Statistik Jabatan Imigresen Malaysia menunjukkan jumlah pekerja as1ing aktif terkini adalah sebanyak 2.3 juta orang merangkumi 14.74 peratus daripada jumlah keseluruhan 15.6 juta tenaga buruh di Malaysia (data 2019).

Jabatan Perangkaan Malaysia pula menganggarkan jumlah waarga as1ing yang tinggal secara sah di negara ini ialah sekitar 3.3 juta orang daripada keseluruhan 32 juta penduduk di Malaysia (lebih 10 peratus). Itu belum dikira para pendatang tanpa izin (PATI) yang juga dianggarkan mencecah jumlah jutaan orang.

Sebelum ini Dideedahkan Jalan Inai sebagai Trans1t Waarga BagIadesh

Bukit Beruntung
Perumahan Jalan Inai.
September 2020

WaargaBagIadesh menggunakan rumah dikawasan ini sebagai pusat transit sebelum menuju ke desitinasi mereka yang seterusnya.

Tiada dokumen perjalanan sah menyalah gunakan P4S, walauapapun ianya menjadikan penduduk setempat kegvusaran.

Sebelum nasi menjadi bubur, kami syorkan, pihak berkuasa terutamanya PDRM mengambil langkah pro-aktif dengan menahan mereka dikawasan ini dan diserahkan kepada pihak JIM.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*