Lagi Identiti Pemberi Maklumat didedahkan Oleh Polis. Kali Ini Berlaku di Johor

MALAYSIA: Rasanya semua sudah tahu dan terdedah dengan 1su Asri Janggut yang telah mengeegarkan satu Malaysia.

Ini apabila identitinya didedahkan oleh anggota atau pegwai polis yang tidak amanh kepada pnjenaayah.

Terbaru, semalam telah tvlar satu video dan kenyataan seorang individu yang meluahkan perasaan di media sosial selepas laporan yang dibuatnya tidak diambil t1ndakan.

Malah identitinya pula b0cor selepas membuat aduan kepada PDRM.

Berikut posting lelaki tersebut

Pertama sekali lelaki itu telah mempersoalkan kegunaan VSP atau Volunteer Smart Patrol. Dimana lelaki tersebut mengatakan telah membuat 4 kali aduan di VSP namun ia seperti tiada fungsi.

Ini adalah kegunaan VSP

Volunteer Smartphone Patrol atau lebih dikenali sebagai VSP merupakan satu inisiatif baru Polis Diraja Malaysia (PDRM) dalam mewujudkan kolaborasi dan kerjasama strategik menceegah jnayah bersama masyarakat tempatan sebagai mata dan telinga pihak polis.

Jika dahulu masyarakat boleh melaporkan jenayah melalui talian hotline PDRM dan perkhidmatan sistem pesanan ringkas (SMS) tetapi melalui VSP, masyarakat kini boleh menyalurkan aduan/maklumat yang dilengkapi dengan elemen multimedia seperti gambar, video dan koordinat GPS lokasi kejadian.

VSP ini juga adalah satu daripada program di bawah National Blue Ocean Strategy (NBOS) dan PDRM telah dilantik oleh Kerajaan Malaysia sebagai agensi pelaksana program ini manakala Jabatan Penceegahan Jnayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) pula dilantik sebagai ‘Initiative Owner’.

FAEDAH-FAEDAH MENGGUNAKAN VSP

Dapat memberi didikan dan kesedaran sivik kepada masyarakat dalam pelbagai sudut keselamatan seperti menceegah dan membaanteras jnayah.

Dapat mengeratkan hubungan mesra di antara polis dan masyarakat. Sekali gus meningkatkan keyakinan masyarakat kepada pihak polis.

Dapat menanamkan sifat bertanggungjawab untuk bersama menceegah jnayah di kalangan masyarakat.

Telah hantar email

Menurut lelaki itu, dia juga telah menghantar email melalui FB Rasmi Polis Johor. Siap suruh telepon.

Bila dia membuat panggilan telepon, ada pulaj yang beri maklumat pada mereka tentang identiti yang buat laporan.

Polis nak bukti dah hantar bukti

Dia menambah yang bukti telah dihantar namun tiada tindakan dibuat. (Sambil memberikan gambar dan video sebagai bukti dalam posting yang dibuatnya pada jam 7.30 pagi, 20 september 2020 di group Kaki Viral.

Kami harap PDRM s1asat

Jadi kami sangat harap PDRM meny1asat perkara ini dan sekiranya betul ini sekli lagi pengeeceewakan orang ramai apabila maklumat sekali lagi terdedah kepada mereka yang melakukan keslahan.

SEkiranya tidak benar kami berharap PDRM membuat kenyataan rasmi mengenai perkara ini !

Kredit: https://www.facebook.com/100004552149762/videos/pcb.780949886027921/1618108501684206

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*