“Settle Luar Mhkamah Boleh dengan Syarat.” Peguam Mngsa Eira – PDRM Tampil Beri Kenyataan lsu B0dyShaming

MALAYSIA: Semua sedia maklum bahawa 1su Eira Aziera masih lagi menjadi bualan wargamaya. Terkini, Iaporan poIis dan tindakan undng-undng yang diambil susulan wanita mendkwa dihiina personaIiti media sosial (infIuencer) terhadap bentuk fizikaInya menerusi Facebook (FB) secara langsung bertujuan memberi pengajaran.

Menurut pguam bagi pihak Suhaarnizan Md Sidek, iaitu Mohd Rasheed Hassan, walaupun terdapat permhonan maaf yang dibuat ‘influencer’ itu, namun isu ‘b0dy sh4ming’ boleh didkwa mengikut Sksyen 233 (1)(b) Akt4 Kmunikasi dan Multimedia 1998.

” Perkara ini perlu dijadikan pngajaran terutama kepada sesiapa saja di media sosial yang melakukannya.

” Jangan selamba cakap, perlu berfikir dulu sebelum mengatakan sesuatu di laman sosiaI sebab undng-undng itu ada. Perkara ini memberi kesan kepada mngsa.

Boleh selesai di luar mhkamah tapi ada syaratnya..

” Memang nampak dia ada buat permhonan maaf melalui FB, tapi saya rasa maakian yang dibuat pada klien saya adalah lebih lapan minit.

” Kalau dia nak minta maaf, kita akan sediakan skripnya termasuk pengakuan tidak akan buat lagi, tidak akan mengatakan benda neg4tif terhadap klien kami, tuntutan ganti rugi dan sebagainya.

” Kalau perkara itu boleh dipersetujui atau ‘make an offer’ untuk kita selesaikan luar mhkamah.

” Tapi kalau dia senyap, kita boleh cari dia atau kalau tidak, kita terpaksa berjumpa di mhkamah,” katanya.

Mohd Rasheed berkata, pada masa sama, pihaknya meminta PoIis Diraja Malaysia (PDRM) dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) mengambil tindakan sewajarnya.

” Terdapat juga akaun FB paIsu yang tiada authorized dari pihak Suhaarniza. Saya tkut ada orang mengaut keuntungan atas kesedihan anak guam saya,” katanya.

Terdahulu, Suhaarnizan yang juga Pesuruhjaya Sumpah membuat laporan di Ibu Pejabat PoIis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan, semalam, susulan vdeo tular lsu ‘b0dy shamlng’ yang menerusi FB secara langsung dari seorang personaliti media sosial.

lnsiden berlaku pada 18 Ogos lalu kira-kira jam 10 pagi, dipercayai bermula apabila dia menulis komen ‘Iive masak, live makan-makan, letak produk krus, boleh krus ke?’ menerusi vdeo secara ‘live’ yang dikongsikan rakannya di FB.

Kemudiannya, personaliti terbabit mengeluarkan kata-kata kes4t termasuk memaparkan gambar dan anaknya tanpa pengetahuan serta kebenaran selepas dia meninggalkan komen di ruangan komen personaliti terbabit di media sosiaI.

Pada 14 September, pihak Suhaarnizan dimaklumkan terdapat satu paparan vdeo yang dimuatnaik dan dikongsikan di media sosiaI oleh pentadbir laman FB yang menggunakan nama ‘Makcik Bawang Channel’ dan ‘Makcik Kiah Channel’.

Antara kandungan video selama lapan minit itu memaparkan perkataan bersifat menghiina rupa fizikalnya sehingga tular mencapai ribuan pautan serta komen.

Kenyataan PDRM

Sejak beberapa hari yang lalu video berkenaan seorang influencer ditngking pemilik restoran kerana membuat live menjual produk telah mendapat perhatian warganet.

Isu itu kemudian berlanjutan apabila vdeo lama influencer terbabit menghiina seorang wanita yang tidak memihak kepadanya ketika live telah ditularkan kembali.

Influencer terbabit dikatakan terang-terangan menghiina fizikal wanita tersebut dengan perkataan dan bahasa k3sat.

Susulan dari itu mngsa telah mengambil tndakan undng-undng setelah mendapat nasihat dari beberapa peguam.

Kenyataan PDRM tentang ‘B0dy sham1ng’

Perlakuan mengej3k atau ‘membahan’ bentuk fizikal seseorang individu secara terbuka mahupun melalui gajet adalah satu tndakan yang umum kita tahu sebagai perbuatan yang tidak baik.

‘B0dy sham1ng’ ataupun dalam bahasa Melayu ‘ej3kan tubuh’ ini dilihat semakin berleluasa seiring dengan penggunaan media sosial yang meluas.

Ej3kan tubuh ini termasuk prbuatan memaIvkan seseorang terhadap tubuh, warna kulit, atau penampilan mereka.

Polis Diraja Malaysia (Royal Malaysia Police) melalui Facebook rasmi mereka bahawa prbuatan ini disifatkan sebagai kesIahan jnayah.

‘B0dy sham1ng’ adalah jnayah.

‘B0dy sham1ng’ atau perbuatan mengej3k fizikal seseorang di mana-mana perkhidmatan aplikasi adalah merupakan satu kesalahan jnayah mengikut Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Sksyen (SKMM) 233 (1)(b).

Perbuatan tersebut memberikan kesan neg4tif kepada mngsa antaranya stress dan gngguan em0si, hilang keyakinan diri, kecelaruan pemakanan, kemrungan serta perbuatan membnuh diri.

Ayuh jauhi budaya ‘b0dy sham1ng’ dan sentiasa peka dengan snsitiviti rakan atau orang di sekeliling kita.

Reaksi warganet

Sementara itu menerusi ruangan komen, rata-rata warganet bersetuju dengan akta baru ini dan saranan pihak PDRM supaya tidak melakukan ‘b0dy sham1ng’ kerana ia kini adalah perbuatan jnayah.

Malah ramai warganet yang turut berkongsi pengalaman menjadi mngsa ‘b0dy sham1ng’ terutama ketika zaman persekolahan.

” Setelah sekian lama baru ada Akta untuk org yg suka ber B0dy sham1ng org…Aku dulu sekolah ada jugak org ej3k2 tapi Alhamdulilah lah boleh kawal emosi” tulis Sheena

” Saya penah kene ej3k muka kain buruk sebab saya salah guna produk muka. Sedih bila kena macam tu di tempat umum..sy slalu berdoa muka sy cepat smbuh..Alhmdulillah dgn izin Allah…sembuh” tulis Zurin

” Masa sekolah menengah, ada sorang makcik, asal jmpa aku, mst ckp aku gmuk. Tak kira lah tempat, aku pun feedup juga, beberapa tahun kemudian, anak dia lbih gmuk lagi dari aku,” komen Zuliaha

Kredit: LimauAis.pw

Related Posts

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

USAHAWAN Datuk Seri Adnan Abu terpaksa menolak secara baik tawaran banyak pihak yang mahu memberikan dia tempat tinggal susulan dilihat kini hanya tidur di dalam kereta. Kata Adnan atau mesra disapa…

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

PENGACARA dan pelakon Uyaina Arshad selamat melahirkan cahaya mata kedua di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Kuala Lumpur pada Jumaat lalu. Bayi lelaki seberat 2.9 kilogram itu dilahirkan secara pembedahan pada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’