Eira Minta Maaf. Asiah Jalil Pula Suruh Buat Tindakan Agar Tidur L0kap

MALAYSIA: Sudah hampir seminggu nama Eira tidak lekang menjadi bualan warga maya dek kerana mulutnya yang begitu lanc4ng.

Hari ini tular video terbaru usahawan produk kesihatan bernama Eira Aziera tampil memohon maaf kepada makcik Restoran 35 dan wanita berbaju kuning yang menjadi mngsa ‘body shaming’.

Sementara itu, seorang pegvam dan aktivis yang dikenali ramai, Asiah Abd Jalil tampil menjelaskan Eira boleh diambil tindakan mengikut lunas undng-undng.

Berikut adalah perkongsian Asiah di Facebook beliau;

Semalam saya tertengok video low class yang memaparkan seorang minah pengasas kosmetik sedang mencarvt-carvt dan mem4ki hamvn dalam loghat utara.

Dengan selambanya dia sebut dengan jelas nama orang yang dia c4ci. Siap tunjuk kepada netlzen gambar wanita yang dic4ci tersebut bersama ahli keluarganya.

Berkali-kali minah kosmetik tu menujukan perkataan-perkataan jel!k terhadap individu tersebut.

Kemudian ada la komen-komen di situ yang mencadangkan agar individu yang dic4ci tersebut s4man saja minah kosmetik takde akhlak tu. Netlzen bersedia untuk top up duit sorang sikit bagi menampvng kos guaman dalam tindakan s4man tersebut.

Sebenarnya kan, tindakan undang-undang yang boleh diambil terbahagi kepada dua. Yang pertama, tindakan di mhkamah jnyah. Yang kedua, tindakan di mhkamah sivil.

Bergantung kepada apa matlamat kita. Kalau nak hukvm si pelaku untuk memberi pengajaran kepadanya, kita boleh pilih :-

1) Nak hukvm dengan cara pnjra dan d3nda

atau

2) Nak hukvm dengan cara suruh dia bayar wang gantirvgi

Bagaimana nak hukvm Eira dengan cara pnjra dan d3nda?

Kalau kita nak hukvm dengan cara pnjra dan d3nda, maka kita ambil tindakan menurut undang-undang jnyah.

Buat police report, biar p0lis buka kertas si4satan. Silap haribulan, merasalah juga dia bermalam di l0kap r3man. Moga-moga dia akan didkwa di mhkmah jnyah dan melalui proses perbicaraan.

Untuk tindakan begini, kita tak perlu keluarkan kos apa-apa. Proses pend4kwaan akan dijalankan oleh Timbalan Pendkwaraya.

Tapi bagi orang yang m4ki hamvn kita tu, dia terpaksa keluarkan kos dia sendiri, untuk lantik pegvambela yang akan mewakilinya. Dia kena b3la diri kalau dia minta dibicarakan dalam pertvduhan jnyah terhadapnya.

Kalau dia didapati bersalah, dia mungkin akan dihukvm pnjara dan d3nda. Tapi harus diingat, kalau dia dikenakan d3nda pun, d3nda tersebut dibayar kepada mhkmah. Kita sebagai mngsa m4ki hamvn dan c4ci c3rca, tak dapat satu sen pun.

Sebaliknya kalau kita nak hukvm dengan cara suruh dia bayar wang gantirvgi, maka kita ambil tindakan menurut undang-undang sivil.

Lantik pegvam, pegvam akan hantar Notis Tuntutan. Jika dia buat deekkk, f4ilkan Writ Sman di mhkmah sivil. Dia sebagai Defendan kemudiannya akan melalui proses perbicaraan.

Untuk tindakan begini, kita perlu keluarkan kos sendiri untuk melantik pegvam. Proses perbicaraan akan dijalankan oleh pegvam yang mewakili kita.

At the same time, orang yang kita s4man tu juga terpaksa keluarkan kos dia sendiri, untuk lantik pegvam yang akan mewakili dirinya di mhkmah.

Kalau dia didapati liable di mhkmah sivil, dia sebagai Defendan akan diarahkan oleh mhkmah untuk bayar gantirvgi dalam bentuk wang kepada Plaintif. Kita sebagai mngsa m4ki hamvn dan c4ci c3rca, akan dapat wang gantirvgi tersebut.

Kalau tanya saya, kalaulah saya berada di tempat wanita yang dicaci m4ki tersebut, saya buat p0lice rep0rt dulu. Ianya free, tak perlu keluarkan kos.

Semua elemen jnyah dalam sksyn 233(1)(a) Akt4 Komunikasi dan Multimedia 1998 dah fulfilled. Harap-harap si penc4ci tu ditngkap dan did4kwa la. Pandai-pandailah dia b3la diri di mhkmah.

Kalau p0lis tak teruskan k3s for whatever reason, baru saya f4ilkan s4man sivil di mhkmah sivil. Lagipun ada had tempoh 6 tahun untuk f4ilkan s4man.

Ini yang orang tua-tua kata, kerana mulut badan bin4sa.

Sumber: Facebook Asiah Abd Jalil

Via limauais

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*