Berhenti “Kerja” dan bergelar “Streamer” demi menampung kos perubatan Isteri

Berhenti Kerja dan bergelar Streamer demi menampung kos perubatan Isteri

MALAYSIA: Lelaki sejati adalah lelaki yang akan sentiasa melindung1 dan menjaga isterinya sebaik yang mungkin tidak kira apa sahaja yang berlaku. Berikut kami kongsikan kisah Mohd Nazzrul Rahman Myrlizam yang sanggup berhenti menjadi seorang “photographer”

Seorang jurugambar perkahwinan menjadikan hobi bermain permainan video dan menyiarkannya secara langsung di platform Facebook Gaming sebagai pendapatan utama bagi menampung kos perubatan isterinya yang mencecah RM10,000 sebulan.

Mohd Nazzrul Rahman Myrlizam yang lebih dikenali sebagai Ayul Rahman, 34, memperuntukkan lebih 80 jam sebulan di depan komputer demi Nurul Naquiah Saiful Anuar, 31, lebih mesra disapa Quya, yang mengh1idap “Pulmonary Hypertension”.

Ia adalah penyak1it tekaanan daaraah di mana saluran daarah arteri pulmonari dan kapilari di paru-paru menjadi sempit, tersumbat atau r0osak. Hanya 10 hingga 52 kes dalam sejuta orang.

Disebabkan ia penyakit jarang ditemui di Malaysia, ubat bagi meraawat penyak1it itu tiada dalam senarai ubat disubsidi kerajaan dan kos perubatan mencecah RM10,000 sebulan.

Dulu, isteri kerap penaat bila berjalan lama. Pernah suatu hari, ketika sedang bersiar-siar, isteri langsung tak boleh berjaalan.

“Ingat isteri penat atau faktor saiz badan, tapi bila kerap sangat rasa penat, pening dan suukaar bernaafas, kami nekad berjumpa pakar dan beliau didiagnosis dengan penyaki1t ini.

Mula-mula bila dapat tahu, rasa sedih dan kecewa serta keerap bertanya kenapa kami yang di1uji, sebab ketika itu dalam proses rawatan untuk mendapatkan zuriat,” katanya ketika ditemui FMT di kediamannya di Batu Caves, Selangor.

Pasangan itu yang mendirikan rumah tangga selama 5 tahun tidak meneruskan rawatan mendapatkan anak atas nasihat doktor kerana b1imbang perkembangan bayi dalam kaandungan akan terjejas.

Ayul berkata, keutamaannya ketika ini ialah membeli ubaat Quya dan baki wang akan digunakan untuk membeli barang keperluan.

Quya berkata, 2 jenis ubaat jantung yang diperlukannya berharga RM300 sebiji dan sejenis lagi ubaat berharga RM40 yang keseluruhannya mencecah RM10,000 sebulan.

“Baru-baru ini, kita jumpa pakar dan berdasarkan keadaan saya sekarang, kemungkinan perlu dinaikkan lagi dos ubaat.

“Saya perlu makan satu lagi kategori ubaat yang menjadikan kos ubaatan berganda kepada RM20,000 sebulan,” katanya yang perlu mengehadkan pengambilan air kepada 1.1 liter sehari.

Beliau berkata, pada awalnya beliau kurang bersetuju Ayul menghabiskan kebanyakan masa lapang untuk bermain permainan video.

“Dulu tiada bilik khas untuk penstriman, bayangkan di situ bilik tidur, di situ jugalah dia main ‘game’. Kita balik kerja nak rehat.

“Tapi sejak tahun lepas bila dapat tahu saya ada penyakit ini, Ayul beritahu bidang itu boleh mendatangkan duit.

“Mula-mula saya tak percaya, tapi bila dia tunjuk kontrak sebagai ‘streamer’ Facebook dan bayaran yang diterima, saya mula sokong kerjaya beliau dengan menyusun jadual permainannya supaya waktu bermain ‘game’ lebih tersusun.”

Ayul melakukan penstriman langsung sejak 2017 dan sebagai rakan kongsi Facebook Gaming sejak tahun lalu, Ayul perlu mencapai sasaran sekurang-kurangnya 80 jam sebulan yang ditetapkan pengendali laman sosial itu.

“Sehari saya akan habiskan sehingga 8 jam dan dipecahkan kepada 3 sesi, iaitu tengah hari, petang dan malam.

“Ketika sesi penstriman, saya akan duduk di dalam bilik tanpa ada gangguan sesiapa, kecuali isteri hantar minuman atau makanan,” katanya yang menghabiskan kira-kira RM7,000 untuk membeli peralatan permainan video dan penstriman.

“Ketika penstriman langsung, ramai juga yang komen kata ada bakat jadi pengulas sukan, namun rezeki saya mungkin di sini, untuk hiburkan penyokong saya di alam maya. Pada masa sama, saya dapat jaga isteri tercinta di depan mata.”

Pasangan itu berkata, doktor pakar menyarankan Quya menjalani pemindahan jantung dan paru-paru supaya beliau tidak perlu bergantung sepenuhnya kepada ubaat.

“Penyakit ini memerlukan dia bergantung kepada ubaat sehingga akhir hayatnya. Tapi, bila dengar kosnya RM150,000, kami terdiam seketika sebab kewangan kami sangat terhad, perlu beli ubaat pada masa sama.”

Ayul bersyukur dengan apa yang dimilikinya sekarang.

“Tak pernah niat nak lebih daripada ini, tapi setiap hari saya berdoa supaya apa yang saya ada sekarang Allah kekalkan.

“Kalau ada yang berniat nak membantu, saya harapkan sokongan anda untuk terus menyokong Aylrhmn Gaming di Facebook. Itu sudah cukup besar bagi saya,” katanya yang mempunyai hampir 40,000 pengikut sekarang.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*