Malaysia Dipenuhi Dengan PATl,Akhirnya Ketua Polis Johor Dedah Siapa D4lang Yang Menyelvdup Masuk PATl Ke Negara Kita Bukan Calang Calang Orang

Malaysia Dipenuhi Dengan PATl,Akhirnya Ketua Polis Johor Dedah Siapa D4lang Yang Menyelvdup Masuk PATl Ke Negara Kita Bukan Calang Calang Orang

MALAYSIA: Terkini seramai 18 pegawai dan anggota agensl penguatkuasa ditngkap kerana disy4ki menjadi d4lang dalam sindlket penyelvdupan pendatang aslng tanpa izin (PATl).

Ketua P0lis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, kesemua svspek tersebut terdiri daripada lima (5) anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan 13 angg0ta P0lis Diraja Malaysia (PDRM).

“Bagi ATM, svspek terdiri daripada dua (2) pegawai dan tiga (3) angg0ta lain-lain pangkat.

“Manakala bagi 13 svspek PDRM, terdiri daripada satu (1) pegawai berpangkat ASP dan 12 anggota berpangkat rendah,” katanya dalam satu kenyataan di sidang media, hari ini.

Mengulas lanjut, Ayob menambah, pegawai kanan p0lis berpangkat ASP yang dithan tersebut bertugas di slah sebuah Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) di Johor.

“Selain itu, satu (1) anggota berpangkat rendah bertugas di P0lis Marin Wilayah 2, Tampoi, dua (2) angg0ta pangkat rendah bertugas di Bukit Aman dan sembilan (9) anggota berpangkat rendah bertugas di balai IPD Kota Tinggi.

“Kesemua svspek yang ditngkap berumur antara 24 tahun hingga 41 tahun,” jelasnya lagi.

Tambahnya, mereka akan dislasat berhubung penglibatan dalam sindlket penyelvdupan mlgran dan akan dikenakan tindakan undng-undng sekiranya dibuktikan berslah.

Kesemua svspek terbabit ditngkap dan dithan bagi si4satan di bawah Sksyn 130V hingga Sksyn 130ZB Bab VlB Jnyah Terancang, Kanvn Kes3ksaan dengan prosedur slasatan di bawah Akt4 Keslhan Kes3l4matan (Langkah-Langkah Khas) 2012 S0SMA.

Pegawai Kanan Imigresen antara yang ditaahaan

Sebelum ini seorang wanita berusia 50 tahun yang bertugas sebagai penolong pengarah Jabatan Imigresen Johor dit4han polis kelmarin, dipercayai terbab1it dalam si1nd1iket peny3lvdvpan pndat4ng as1ing tanpa izin (PAT1I), sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikuatkuasakan Mac lalu.

Ketua Polis Johor, Datuk Ayob Khan Mydin Pitchay, berkata pegawai itu dit4han di pejabatnya tengah hari kelmarin oleh Cawangan Khas Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Johor.

“Pegawai kanan Jabatan Imigresen itu dit4han hasil si1asatan ke atas tiga pegawai imigresen yang dit4han pada 24 Jun lalu berikutan bersekongkol dengan sind1iket PATI.

“Ini adalah t4ngk4pan pegawai kanan paling tinggi setakat ini yang terbabit dalam rangkaian s1ind1iket PATI di Johor, sejak operasi besar-besaran mengekang aktiviti h4r4am itu dilancarkan.

“M0dvs operandi yang digunakan pegawai kanan wanita terbabit adalah dengan menyediakan cop Jabatan Imigresen Malaysia yang disyaki palsu bagi menguruskan peny3lvdvpan warga Indonesia yang tamat tempoh Pas Lawatan Sosial (PLS) dan disyaki aktif melakukan k3s4l4han ini sejak sebelum PKP dikuatkuasakan,” katanya pada sidang media di Ibu IPK Johor, di sini, hari ini.

Yang turut hadir, Ketua Jabatan Siasatan J3n4yah Johor Senior Asisten Komisioner Md Yusof Ahmad dan Timbalan Ketua Jabatan Siasatan J3n4yah (Risikan & Operasi) Johor, Asisten Komisioner Hoo Chuan Huat.

Pada 24 Jun lalu, media melaporkan tiga pegawai Jabatan Imigresen dan seorang anggota Pasukan Polis Marin (PPM) dit4han susulan operasi berterusan polis Johor terhadap kegiatan sind1iket peny3lvdvpan imigran sejak Mac lalu.

Pegawai Jabatan Imigresen berusia antara 30 hingga 48 tahun itu bertugas di Terminal Feri Pasir Gudang, Johor, manakala anggota PPM berusia 41 tahun pula bertugas di Markas Operasi Pasukan Marin di Putrajaya.

Terdahulu pada 18 Jun, media melaporkan, polis Johor menahan 18 anggota penguat kuasa termasuk seorang pegawai kanan polis selain anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang terbabit dalam sind1iket J3n4yah terancang peny3lvdvpan PATI di negeri ini yang dikesan aktif sejak 2017.

Kesemua suspek membabitkan pegawai kanan polis berpangkat Asisten Superintendan (ASP) yang bertugas di sebuah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) di negeri ini, seorang anggota pangkat rendah Polis Marin Wilayah Dua, Tampoi, anggota pangkat rendah bertugas di Bukit Aman (dua) dan anggota pangkat rendah bertugas di IPD Kota Tinggi (sembilan).

Polis Johor turut menahan dua pegawai ATM dan tiga anggota ATM lain-lain pangkat yang kesemuanya dit4han di sekitar negeri ini susulan operasi khas antara 15 Jun hingga awal pagi 18 Jun lalu.

Semalam pula, Seramai 51 anggota Geng Otong dilaporkan didakwa di Mahkamah Sesyen Kota Tinggi, atas pertuduhan menganggotai kumpulan J3n4yah terancang kerana mendalangi sind1iket peny3lvdvpan pendatang asing, antara 2015 hingga tahun ini.

Mengulas lanjut, Ayob Khan berkata, pegawai kanan Jabatan Imigresen wanita itu dit4han mengikut Akta k3s4l4han Kes3lamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (SOSMA).

Katanya, dia akan disiasat mengikut, Seksyen 26A Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti peny3lvdvpan Migran (ATIPSOM 2007).

“Setakat ini, polis Johor sudah menahan seramai 23 penjawat awam serta anggota penguat kuasa termasuk membabitkan pegawai berikutan terbabit sind1iket PATI di Pantai Timur Johor.

“Polis Johor akan terus memperhebatkan operasi mengesan sesiapa juga yang terbabit dalam sind1iket PATI tanpa mengira apa jawatan mereka,” katanya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*