Kesihan. Kerusi elektrik Uncle Daud kena CUR1

MALAYSIA: Aktivis masyarakat Uncle Kentang mengam0k sakan pagi ni bil adapat tahu kerusi roda eletrik yang dihadiahkan kepada seorang OKU abang Daud telah dicur1 oleh seseorang … Beliau telah memuat naik luahan mar4hnya di laman sosial pagi ni…

Kami akan cari kamu… dan saya tahu siapa yang cur1 … baik mengaku dan call aku 019 2316666 sebelum aku dapat kamu… Kerusi eletrik Uncle Daud sudah dicur1 oleh saudara sendiri. S1al betul… ada yang tak betul ini… kena s1asat dan buat repot p0lis….

Saya suruh team hambat dan cari kerusi roda eletrik tu…. Daud kau jangan t4kut… kalau betul yang maklumat saya terima itu… kerana kau tau siapa yang mencur1… dan u.gut kau… saya tak tahu apa yang saya akan lakukan keatas sidurj4na yang bul1 kau tu…

Memang s1al benggong… cur1 kerusi roda eletrik dari seorang yang cac4t… orang yang cur1 ini si Daud pun kenal…

Berterima kasih kepada orang Melayu

Aktivis masyarakat yang mesra dengan panggilan Uncle Kentang menceritakan kisah hidup keluarganya dari Negara China ke Malaysia.

”Ini kisah benar. Ayah saya Kuan Mui Hong belayar dari negara China naik kapal berminggu baru sampai ke Nanyang (Malaysia). Beliau terus pilih Batu Pahat sebagai tempat landing kerana Batu Pahat dekat dengan laut. Ada sungai Batu Pahat.

“Masa tamadun dulu, semua penempatan adalah melalui sungai. Ayah saya kahwin dengan mak saya, kerana mak saya adalah seorang y4t1im p1iatu kerana ibubapa kandung mak saya terk0rrban masa Jepun seer4ng Malaya,” katanya menerusi facebooknya sebantar tadi.

Beliau dengan nama sebenarnya Kuan Chee Heng berkata beliau ingin menceritakan mengenai kisah orang Melayu di Malaysia.

Katanya, waktu dulu Malaya svsah….tapi waktu itu China dalam era komunis lagi suusah menurut sejarah.
Justeru, katanya, ramai China berhijrah ke merata dunia…orang Melayu di Malaysia senang sahaja menerima kehadiran bangsa China di Malaya.

“Mereka tak ada busuk hati… tak men1ikam atau menvsvk mana mana pendatang yang sampai ke Malaya ketika itu…kalau orang India, mereka dibawa masuk oleh British untuk buat railroads.

”Orang China mereka datang kerana nak lari dari negara China yang masa itu amalkan sistem Komunis dan negara amat mundur ketika itu.

”Saya ingin perjelaskan keikhlasan orang Melayu menerima pendatang yang merantau ketika itu. Mereka tidak berniat jahat terhadap orang-orang Cina yang mendarat di Malaya.

“Saya sungguh terharu pasal ini.. ayah saya diterima baik… atuk saya tak pernah datang ke Malaya… dan meen1inggal di China,” katanya.

Jadi, beliau sangat berterima kasih kepada orang asal dan orang Melayu yang telah menerima ayahnya untuk memilih negara ini sebagai negara yang ayah yakin ada masa depan untuk anak beliau.

“Ayah diberi sijil kerakyatan bila sampai ke sini…. lepas itu di beri IC ( Kad pengenalan yang berwarna biru)…. ibu saya pun ada sijil kerakyatan dan kemudian baru di tukar jadi IC warganegara.

”Jadi jelas di sini saya lihat sejarah kebaikan dan nilai keharmonian orang Melayu dan orang asal,” katanya.

Beliau berkata mereka tak pertikaikan kehadiran ayah beliau, malah ayahnya berkawan baik dengan semua jawa dan Melayu yang tinggal di estet kebun getah di Bukit Cermai Batu Pahat.

“Tak pernah saya lihat mereka bergadvh, semua hidup harmoni. Ketika 13 Mei saya masih kecil…. tapi saya ingat lagi… ayah dan semua orang Melayu berkampung di estet… bincang… mereka buat persiapan agar “orang luar” tak boleh menyerang kampung kami.

”Melayu dan Cina stand solid , rantai basikal… lembing… pokok pisang jadi benteng… Cina dan Melayu bincang nak lindung estet… bukan gaadvh.. siap goreng beras agih agih… kerana beras goreng boleh tahan lapar… lepas itu apa apa pun tak ada berlaku… kerana 13hb Mei hanya di kawasan KL aja,” katanya.

Beliau berkata dia membuat nota ini dari hatinga… kerana beliau tak mau kita bergadvh dan salah sangka.

“Kalau Melayu tak suka Cina, lama dah kita tak dapat mendarat di tanah Melayu ini…. jadi tiada ada perbalahan sebenar nya berlaku…hanya mereka yang kini suka berpolitik mencari pasal.
”Mereka nak bahagikan kita semua untuk berpecah agar mereka politik senang menguasai kita dan HANYA UNTUK POLITICAL SURVIVAL MEREKA AJA… ramai akan rasa saya PELIK DAN JANGGAL…

”Tapi biarlah aku NOTAKAN KEBAIKAN ORANG MELAYU SEBELUM AKU PULANG KE KUBUR AKU… agar kita faham sejarah lampau…. agar kita menaikkan semula jalinan kasih yang kita ada dulu..dan kini dan seterus nya,” katanya.
Katanya, tiada siapa yang mengatakan Melayu itu tak baik kerana Melayu tak baik itu sakit mental politik dan kepesongan nilai Malaysia dan terpesong dari agama.

“Melayu semua baik baik belaka…. India pun baik baik belaka buat railway, jalan dan bertungkus lumus buat estet dan lain lain… India ini asal nya orang simple… mereka datang sebagai tenaga untuk Malaya buat jalan… orang Cina pula buat rumah ketika itu bersama tukang rumah Melayu…

“Hakka Moi jadi benteng bawa pasir dan batu… ramai Hakka terlibat dalam industri bijih timah… getah dan lain lain,” katanya.

Beliau berkata masyarakat di Malaysia semuanya hidup harmoni dengan asalnya orang Melayu menerima pendatang Cina yang tiba di negara ini.

“Terima kasih pada orang Melayu asal yang memberi peluang pada ayah saya… sehingga kini saya akan kenang jasa sampai akhir haayat saya.

”Saya tulis ini untuk dit1nggalkan kepada anak anak saya agar hidup berharmoni di tanah yang bertuah ini, Malaysia.

”Saya janji saya akan svmbangkan apa juga yang saya mampu lakukan untuk Malaysia,” katanya. – thevoice.

Related Posts

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

USAHAWAN Datuk Seri Adnan Abu terpaksa menolak secara baik tawaran banyak pihak yang mahu memberikan dia tempat tinggal susulan dilihat kini hanya tidur di dalam kereta. Kata Adnan atau mesra disapa…

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

PENGACARA dan pelakon Uyaina Arshad selamat melahirkan cahaya mata kedua di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Kuala Lumpur pada Jumaat lalu. Bayi lelaki seberat 2.9 kilogram itu dilahirkan secara pembedahan pada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’