KKM Cadang Untuk Laksana “PKP”, Sistem Penjagaan Kesihatan Kini Di Tahap Gentlng

MALAYSIA: Susulan k3s tertinggi C0vld-19 yang pernah direk0dkan oleh negara hari ini, Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah mencadangkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang lebih ‘disasarkan’

Ianya bagi mengur4ngkan tek4nan pada sistem penjagaan kesihatan yang dihadapi oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) ketika ini.

Menurut sumber, Dr Noor Hisham berkata, sistem penjagaan kesihatan kini sedang berjuang dengan pertambahan jumlah pesaklt dan sedang berada pada tahap ‘hampir ten4t’ dan berada pada ‘tahap gentlng’ (breaking point) sekarang.

“(Ini) kerana k3s menlngkat setiap hari. Kami mungkin tidak dapat menampvng pesaklt di kemudahan kami.

“Kami melihat bagaimana kami dapat menlngkatkan sistem penjagaan kesihatan kita. Tetapi yang terbaik adalah bukan hanya menlngkatkan sistem penjagaan kesihatan kita… tetapi untuk mengur4ngkan beb4n,” katanya.

‘Pemutus litar’ (circuit breaker) diperlukan oleh negara ketika ini dan usul supaya kerajaan menerapkan versi ‘PKP bers4sar’ adalah untuk menurunkan jumlah k3s

“Ini pendekatan yang lebih bersasar. Daripada (melibatkan) seluruh negara seperti apa yang kita lakukan untuk PKP pada 18 Mac tahun lalu.

“Sekarang saya rasa strategi kita akan berubah – kita akan lebih (melihat keadaan) setempat dan disasarkan daripada segi pelaksanaan.

“Perbincangan sedang berlangsung dan mungkin kita akan membuat beberapa keputusan secepat mungkin,” katanya.

Daripada pendekatan ‘satu ukuran sepadan untuk semua’ dengan pelaksanaan PKPD tahun lalu, Dr Noor Hisham menjelaskan strategi baru yang dicadangkan itu melibatkan peraturan yang berbeza untuk negeri yang berlainan.

Sekatan perjalanan boleh dikenakan di daerah dengan jumlah jangkltan dan klvster yang tinggi

“Kami sedang melihat keadaan di negeri hijau dan kuning untuk melihat bagaimana kami dapat melindungi mereka, dan mengawal k3s daripada menlngkat. Ini sangat penting.

“Bagi negeri zon merah, tindakan lebih drastlk akan diambil. Kita mungkin melaksanakan tindakan yang lebih disasarkan di negeri-negeri tersebut dengan melihat klvster-klvster di negeri itu.

“Kami juga akan memperket4t kawalan sempadan dengan mel4rang orang melakukan perjalanan merentas negeri dan daerah berdasarkan perkembangan tren (k3s) terbaru,” ujarnya.

Begitupun, keputusan berkenaan tetap menjadi hak prerogatif kerajaan tetapi beliau tetap yakin kerajaan akan membuat keputusan yang tepat

Matlamat strategi yang akan datang ini, jelasnya bertujuan untuk mencapai keseimbangan antara keselamatan nyawa dan jaminan mata pencarian hidup.

“Kita perlu menyusun strategi dan melihat perincian lanjut klvster, negeri, dan daerah yang disasarkan.

“Jadi, kami dapat menerapkan strategi kami, dengan tindakan yang wajar dan hasil yang baik,” katanya.

Sumber:says.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*