Kita tangkap “Orang Islam” tidak mengapa, Tapi bila tangkap orang “DAP” Kecoh – Ketua Polis Johor

MALAYSIA: Nampaknya ketegasan dan amanah yang sedang dijalankan oleh Ketua Polis Johor mendapat reaksi kurang senang dalam kalangan orang politik.

Ini selepas satu artikel yang mengatakan bahawa orang politik tidak perlu mengganggu urusan dan kerja-kerja kepolisian yang disiarkan oleh MalaysiaGazette.

Menunjukkan bahawa ada percubaan campur tangan orang politik dalam membela nasib rakan-rakan mereka yang sedang disiasat oleh pihak PDRM.

Dalam satu temubual bersama Ketua Polis Johor oleh MalaysiaGazette mengatakan bahawa pegawai dan anggota polis adalah petugas awam yang berfungsi sebagai mereka yang menguatkuasakan undang-undang.

Datuk Ayob Khan berkata, tindakannya bersama pegawainya dalam menguatkuasakan undang-undang membuatkan ada pihak yang tidak bersetuju.

Tambahnya lagi, sewaktu beliau bertugas di Bahagian antipengans (E8) Cawangan Khas Bukit Aman dan menangkp beratus-ratus orang anggota Jemaah Islamiah (JI) dulu termasuk pengikut Darul Islam dan Daeeshh, tidak ada pun yang merunggut

Namun apabila mereka menangkp ADUN DAP dalam kes kumpulan Harima Pembebasan Tamil Eelam (L T T E), ia boleh pula menjadi isu sampai peringkat nak ubah atau pinda undang-undang kata, ini apa cerita soalnya.

“Adakah disebabkan mereka ini DAP maka kami tidak boleh “Sentuh” ? Adakah mereka ini di atas undang-undang jadi kena adillah dan jangan campur tangan dalam kerja-kerja polis.

Tambahnya lagi, kami hanya melakukan tugas sebagai petugas awam yang akan pencen apabila usia mencecah 60 tahun, kami tidak bias dan berpihak, kalau sesuatu perkara itu salh dari segi undang-undang, maka salhkan

Untuk pengetahuan semua, sebelum ini ADUN Seremban Jaya, P Gunasekaran pernah ditudh memberi sokongan kepada L T T E. Namun pihak Mahkmh telah mlpas dan membbaskan beliau selepas mendapat arahan daripada Pndkwa Raya bagi tidak meneruskan prosiding.

Beberapa orang lagi terlibat dalam kumpulan ini termasuk ahli DAP, V Suresh Kumar, Pengusaha restoran, B Subramaniam, 57 dan mengutip besi buruk A Kalaimughilan.

3 Orang ini masing-masing didkwa dengan pengetahuan memberi sokongan kepada kumpulan L T  T E dengan cara menggunakan aplikasi sosial facebook atas nama berlainan.

SEbelum ini, peguam negara lantikan politik Tan Sri Tommy THomas mengatakan bahawa keputusan membehentikan prosiding dibuat kerana tidak mendapati prospek yang jelas bagi sabitan terhadap semua tertuduh dengan mana-mana 34 pertduhan yang sedang dihdpkan mereka.

Ikuti kami di Channel Telegram Malaysia Terkini klik: https://t.me/malaysiaupdate24

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*