Pemuda 22 Tahun Ini Cekal Mencari Rezki Meskipun Kudong. Kisah Disebalik Kaki Besi Danial Asyraf

Pemuda 22 Tahun Ini Cekal Mencari Rezki Meskipun Kudong. Ini Kisah Disebalik Kaki Besi

MALAYSIA: Orang yang hebat adalah orang yang sentiasa berusaha tanpa mengenal erti mengalaah. Usaha dan terus usaha. Itulah yang dibuat oleh seorang pemuda yang mana gambar tvlar di media sosial sebelum ini.

Kemalngan yang men1mpa Danial Asyraf Roslan tiga tahun lalu mengak1btkan pemuda ini kudvng kaki kanan dan dibvang kerja ak1bat kekvrngan pada fizikalnya itu.

Begitupun, ia sedikitpun tidak memataahkan semangat Danial Asyraf, 22, untuk terus cekal meneruskan hidupnya dengan menggunakan kaki palsv dan kini memerah kvdrat menjadi penghantar makanan serta barangan.

Danial Asyraf mengakui, selepas dibuang kerja dari kilang tiga tahun lalu, susah untuknya mencari kerja lain berikutan kecacatan yang dialaminya.

“Susoh orang nak ambil kerja bila dah jadi orang kvrang upaya (OKU), menjadi ‘rider’ (penghantar makanan dan barangan) sajalah yang boleh saya lakukan.

“Pada awalnya, saya kerja pada siang hari saja tapi sebab nak cari duit lebih, sekarang malam pun saya kerja juga.

“Pendapatan tidak menentu, paling kvrang sehari boleh dapat RM25 dan paling tinggi RM100,” katanya sambil memaklumkan sudah dua tahun bekerja dalam bidang itu ketika dihubungi

Pemuda berasal dari Alor Gajah Melaka ini berkata, dia mengambil iktibar daripada kemaalngan yang berlaku dan sudah mendaftar insvrans perl1ndngan diri sejak awal tahun ini untuk masa depannya.

Anak lelaki tunggal daripada empat beradik juga berkata, dia mahu berdikari walaupun fizikalnya tidak sempurna seperti dulu.

“Sudah menjadi tugas saya menyara ibu bapa pula sebagai anak lelaki tunggal dalam keluarga.

“Saya perlu bekerja dan cari duit bukannya goyang kaki sambil menunggu bantuan 1hsan orang lain,” katanya.

Mengimbas kemlangan yang menimpa dirinya, Danial Asyraf berkata trageed1i yang berlaku tiga tahun lalu masih segar dalam ingatannya.

Katanya, svkar pada mulanya menerima kenyataan, namun lama-kelamaan menerima takdir itu dengan reda.

“Kmalngan berlaku seminggu sebelum sambutan Aidilfitri pada 2017, selepas habis waktu berkerja di kilang, saya singgah bertemu rakan sebelum pulang ke rumah di Masjid Tanah, Alor Gajah, Melaka.

“Maalng tidak berbau, dalam perjalanan pulang ke rumah, motosikal saya tvnggangi terbabit kemlngan dengan sebuah lagi motosikal dengan sebuah kereta,” katanya.

Katanya, akibat kemlngn itu dia diraawat di hospital lebih sebulan sebelum dinasihatkan oleh doktor perubatan untuk mem0t0ng kaki kanannya hingga paras lutut.

“Akibat jangk1tan kvman, kaki kanan terpaksa dip0t.ng dan kini saya memakai kaki palsu untuk menyokong rutin pergerakan harian.

“Memang agak janggal pada mulanya dan ambil masa juga untuk sesuaikan diri berjalan menggunakan kaki palsvu,” katanya.

Mengulas mengenai gambarnya yang tular ketika menghantar makanan, Danial Asyraf berkata, dia sebenarnya baru saja mengetahui perkara itu semalam dan berterima kasih kepada warganet yang memberikan komen positif kepadanya.

Terdahulu, gambar Danial Asyraf tular di Facebook menerusi akaun milik Sepet Vtec sehingga menerima 8,000 tanda suka dan dikongsi 1,000 pengikut.

Rata-rata warganet memuji kecekalan ‘rider kaki besi’ itu dan menjadikan kesungguhannya sebagai pemangkin kepada mereka yang putus asa dalam kehidupan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*