Jika mahu tercalon, buktikan dengan membawa Malaysia ke Piala Dunia 2021

Jika mahu tercalon, buktikan dengan membawa Malaysia ke Piala Dunia 2021

MALAYSIA: Walaupun sudah memenangi pelbagai jenis anugerah, namun pemain kebangsaan Safawi Rashid masih lagi belum mendapat anugerah sebagai Olahragawan kebangsaan.

Menurut sumber sport malaya mengatakan sekiranya pemain itu mahu dinobatkan sebagai olahragawan negara dia harus membuktikan dengan menjadi pemain terbaik dan membawa Malaysia ke pentas Piala Dunia atau Sukan Olimpik.

Kemampuan Safawi Rashid di pentas Asia bukan lagi suatu yang haru dipertikaikan apabila dia berjaya menampilkan aksi terbaik di peringkat kelab mahupun negara.

Bahkan menurut bekas Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Seri Zolkples Embong pemain itu harus menunjukkan kejayaan di pentas dunia seperti mana pemenang anugerah olahragawan negara sebelum ini.

Menurut Zolkples lagi, beliau pernah menjadi ahli panel dalam memilih olahragawan negara, namun dalam pemilihan tersebut FAM juga tidak yakin dengan kemampuan pemain mereka bagi mendapatkan anugerah tertinggi tersebut.

Anugerah ini mempunyai nilai tinggi dan sangat berprestij sehingga ada ketika tiada pemenang mendapatkan anugerah ini kerana mereka tidak layak atau mereka tidak memenuhi kriteria yang telah ditetapkan.

Jika mana-mana pemain bolasepak atau Safawi Rashid sendiri mahu tercalon sebagai Olahragawan Negara, beliau harus membawa pasukan Malaysia layak ke Piala Dunia atua Sukan Olimpik dan bukan hanya berjaya di peringkat Asia Tenggara.

Namun satu perkara yang harus kita sedar adalah anugerah ini agak sukar untuk diberikan kepada sukan yang menunjuk kerjasama berpasukan seperti hoki, bolasepak.

Namun anugerah ini tidak mustahil untuk diberikan kepada pemain yang benar-benar layak mendapatkannya. Untuk sejarah anugerah ini pernah diberikan kepada pemain bolasepak pada tahun 1976 dan 1977.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*