Sca mmer ‘Isharefans’ Berjaya Ditngkap PDRM

Sca mmer 'Isharefans' Berjaya Ditngkap PDRM

PUTRAJAYA: Jabatan Imigresen menumpaskan sin diket peni puan pelaburan dalam talian terbesar membabitkan warga China selepas menahan 680 warganegara terbabit dalam ser buan di sebuah bangunan enam tingkat di Cyberjaya, semalam.

Semua mereka yang berusia 19 hingga 35 tahun dipercayai menjalankan aktiviti sca m (peni puan) iShareFans secara dalam talian dan disyaki sudah beroperasi sejak enam bulan lalu.

Hasil ser buan pada jam 11 pagi ke atas premis terbabit yang disewa pada harga RM360,000 sebulan, sebanyak 8,230 unit telefon bimbit, 174 unit komputer riba dan 787 unit komputer peribadi dirampas.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Khairul Dzaimee Daud, berkata modus operandi sin diket itu adalah menyasarkan mangsa di Malaysia, Indonesia dan Singapura dengan menawarkan keuntungan yang tinggi dan pantas.

Mangsa peni puan sca mmer akan dibayar jika mereka like dan share link Youtube, Instagram dan TikTok. Pada mulanya, mereka membayar dan setelah sampai ke satu tahap, mereka mula menghilang dan berhenti melakukan pembayaran.

Seramai 150 pegawai dan anggota Imigresen menyerbu premis terbabit yang dipercayai berfungsi sebagai pusat panggilan, susulan risikan sejak sebulan lalu hasil aduan awam.

Kawasan premis itu mempunyai pengawal keselamatan dan di setiap tingkat dilengkapi ciri-ciri keselamatan ketat dengan hanya mereka yang mempunyai kad akses boleh memasukinya, selain terdapat rangkaian kamera litar tertutup (CCTV) bagi memantau pergerakan keluar masuk.

Khairul Dzaimee berkata, kira-kira 100 orang sempat melarikan diri dengan merempuh kepungan pegawai imigresen, selain ada antara mereka yang tercedera dalam usaha melarikan diri.

Siasatan awal mendapati semua mereka tinggal di negara ini menggunakan pas lawatan sosial (PLS) dan antara kesalahan dikenal pasti adalah melanggar syarat pas, selain masuk dan tinggal di Malaysia tanpa pas yang sah serta Seksyen tinggal lebih masa.

“Hampir semua yang dita han tidak dapat mengemukakan pasport dan hingga kini tiada wakil atau individu hadir mengemukakan pasport mereka.

“Pihak Kedutaan China di Malaysia juga sudah dimaklumkan berhubung perkara ini, manakala tindakan penyitaan mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram 2001 (AMLA) terhadap barang rampasan akan dijalankan bagi tujuan siasatan.

“Kita akan mengesan individu di belakang syarikat terbabit dan menyalurkan maklumat berkaitan kepada Bank Negara Malaysia (BNM), polis, Suruhanjaya Komunikasi Multimedia Malaysia (SKMM), Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM), pihak berkuasa tempatan (PBT) dan lain-lain agensi berkaitan,” katanya.

Semua 680 warga China terbabit kini direman selama 14 hari bermula semalam dan Imigresen akan terus mengesan saki baki sin diket. Malah masih ramai yang dapat melepaskan diri dari ser buan itu.

Akhirnya misteri mengapa ramai warga China di Cyberjaya kini terjawab. Cyberjaya kawasan sunyi tersembunyi untuk ‘Sca mmer’. Jabatan Imigresen dan PDRM perlu terus memantau lagi. Mesti ada dalang besar terlibat termasuk pemilik premis.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*