Ibuyati mahu polis siasat Tun M, Kamal Ashnawi Kes kehilangan wang melebihi RM11 trilion

MALAYSIA – Sebelum ini kecoh apabila seorang wartawan bebas yang dikenali sebagai Ibuyati telah membuat empat laporan polis dan tiga daripada mengenai kekayaan luar biasa keluarga bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

Selain itu, Ibuyati atau nama sebenarnya Wan Noor Hayati Wan Alias juga membuat laporan polis mengenai kehilangan wang atas penama Kamal Ashnawi yang didakwa melebihi RM11 trilion.

Laporan dibuat di Balai Polis Wangsa Maju.

Menurut Ibuyati, dua kategori laporan polis dibuat iaitu mengenai orang yang mendakwa duitnya hilang secara luar biasa dan satu lagi mengenai orang yang didakwa mempunyai kekayaan luar biasa.

“Menjadi persoalan adakah keduanya ini saling berkait? Itu yang saya minta polis siasat,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Ibuyati, dia membuat laporan polis juga bagi membolehkan pihak berkuasa mengambil tindakan menyiasat sekiranya ada kesalahan jenayah mengenainya.

Menurutnya, jika bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dihukum penjara 72 tahun dan didenda RM210 juta kerana ada RM42 juta dalam akaun perbadinya tindakan yang sama juga perlu dibuat sekiranya benar ada pemimpin lain yang ada sejumlah wang dalam akaunnya sebelum ini.

“Anehnya, kenapakah orang yang dilaporkan ada kekayaan luar biasa RM100 bilion ini tidak ditangkap atau disiasat polis?

“Ianya bukan rahsia lagi, sudah menjadi perdebatan awam dan dilapor media sekian lama.

“Malah ada dalam kalangan keluarga bilionair seperti Tengku Mahkota Johor, anakanda Sultan Johor sendiri mempersoalkan dari mana punca kekayaan keluarga Mahathir.

“Puluhan artikel mengenai kekayaan luar biasa Mahathir turut tidak dipadam, diturunkan, dinafikan atau dikategori sebagai berita palsu sejak bertahun-tahun lamanya yang menimbulkan hipotesis ia adalah berita benar dan boleh dijadikan asas perundangan,” katanya.

Menurut Ibuyati, semakan di komputer Polis Diraja Malaysia (PDRM) mengesahkan daripada 32 juta rakyat Malaysia, beliau adalah orang pertama yang membuat laporan polis terhadap Mahathir berkenaan isu berkenaan.

Dalam pada itu, Ibuyati juga orang pertama membuat laporan polis mengenai kehilangan wang Kamal Ashnawi yang heboh diperkatakan sebelum ini sebagai wang untuk orang Melayu dari Dana Nusantara.

Merujuk laporan polis mengenai Kamal Ashnawi pula, Ibuyati berkata, ini adalah satu kehilangan wang yang paling besar dalam sejarah dunia iaitu lebih RM11 trilion.

“Sebenarnya ada banyak lagi laporan polis yang akan dibuat terhadap untuk negara. Fardhu kifayah saya sebagai Tokoh Wartawan Rakyat, biar semua rakyat tahu,” dakwanya.- MalaysiaGazette

Seperti yang diceritakan wartawan PHILIP GOLINGAI Terjemahan dari entry asalThe Star – Berikut sedikit fakta ringkas mengenai Kamal Ashnawi aka Raden Mas Prabhu Gusti Agung Ki Asmoro Wijoyo trillionaire Malaysia..atau manusia terkaya di dunia dengan aset RM20trilion..siapa Kamal Ashnawi dan bagaimana dia memiliki RM20Trilion. Baca sampai habis, aku pasti korang teruja nak tahu..

Beliau seorang warganegara Belanda yang dilahirkan di Tanjung Malim dan mendakwa beliau adalah keturunan Maharaja China dan keturunan beliau dikaitkan dengan keluarga diraja di India, Jawa dan Siam.

TUN MAHATHIR miliki hampir 100 juta keping wang kertas RM500, RM1,000?

Sebelum ini Astro Awani ada melaporkan Tun M memiliki hampir 100 juta keping wang kertas RM500, RM1000.Bekas engerusi Pakatan Harapan Tun Dr Mahathir did4kwaa memiliki wang tunai bernilai RM83 bilion di Taiwan.
Perkara ini didedahkan oleh individu, Abdul Hameed Gula Maiden yang mendakwa dirinya sebagai bekas pegawai khas tidak rasmi ketika Tun Mahathir menjadi Perdana Menteri.

Abdul Hameed mendakwa jumlah wang tersebut diseeluudup ahli politik veteran tersebut sekitar tahun 1982 hingga 1995.

“Saya ada maklumat wang RM500 dan RM1,000 masih disimpan di Taiwan. Kami ada senarai nombor siri wang berjumlah RM83 bilion itu.

“Masa Tun M berkhidmat di Kementerian Kewangan terdapat tiga individu lain yang mengetahui perkara ini.

“Wang-wang itu dicetak di London dan dihantar ke Taiwan dan dipegang oleh CKS Foundation secara berperingkat antara tahun 1982 dan 1995. Wang itu masih ada di sana,” dakwanya dalam sidang media, di sini pada Khamis.

Menerusi dokumen yang didedahkan kepada media di sini hari ini, sejumlah 35,980,800 keping wang kertas RM500 dan 65,417,100 keping wang kertas RM1,000 masih disimpan di Taiwan.

“Dulu kalau kita keluarkan ‘d0s4-d0s4’ Tun Dr Mahathir, kita akan ditaah4n di bawah Akta Kes3l4m4tan Dalam Negeri (ISA).

Abdul Hameed turut mendakwa maklumat yang dikongsikan kepada media sebelum ini berhubung perkara tersebut hanya merangkumi 10 peratus daripada keseluruhan maklumat yang dimilikinya.

“Ini baru 10 peratus, ada lagi 90 peratus ‘d0s4-do54’ Mahathir yang akan saya bongkarkan tidak lama lagi terutamanya isu M3mal1,” tambahnya.

Sidang media itu dihadiri oleh beberapa orang wakil media dari beberapa portal berita dan akhbar di pejabat Presiden Pertubuhan Minda Sosial Prihatin (PMSP), Rajesh Rao.

Astro AWANI cuba mendapatkan reaksi Tun Mahathir berhubung dakwaan ini tetapi masih belum mendapat sebarang reaksi daripada pihaknya.

Related Posts

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

USAHAWAN Datuk Seri Adnan Abu terpaksa menolak secara baik tawaran banyak pihak yang mahu memberikan dia tempat tinggal susulan dilihat kini hanya tidur di dalam kereta. Kata Adnan atau mesra disapa…

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

PENGACARA dan pelakon Uyaina Arshad selamat melahirkan cahaya mata kedua di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Kuala Lumpur pada Jumaat lalu. Bayi lelaki seberat 2.9 kilogram itu dilahirkan secara pembedahan pada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’