Herlenaa ingat Menteri tentang kebebasan Bersuara, Rakyat mahu menteri ini ditukar

Herlenaa ingat Menteri tentang kebebasan Bersuara, Rakyat mahu menteri ini ditukar

MALAYSIA: Menteri Komunikasi dan Multimedia sebelum ini memaklumkan mahu mengenakan tindakan terhadap seorang penyampai rancangan Bernama TV selepas memanggil stesen Televisyen Al-Jazeer dengan nama Al-Jahiliyyah.

Disebabkan itu, Menteri ini telah dipersoalkan oleh rakyat Malaysia. Ramai telah menyokong tindakan yang dibuat oleh penyampai rancangan Bernama TV itu dengan rakyat dikatakan akan terus menyokong rancangan Bernama TV itu.

Herleena Pahlavy selaku hos Bernama TV itu mempertahnkan apa yang dikatakannya dengan mengingatkan Dato Saifuddin Abdullah mengenai janji dan kata-kata beliau bagi memperthankan hak kebebasan bersuara.

MEnurut sumber TTKM, Herleena Pahlavy telah direhatkan dari bertugas namun pengesahan mengenai perkara itu masih lagi dala proses dan hanya dianggap sebagai spekulasi.

Herlenaa ingat Menteri tentang kebebasan Bersuara

Herleena dalam satu posting di facebooknya, berkongsikan satu entri berita pada tarikh 20 Mac 2020 bertajuk “Saifuddin janji teru prtahnkan kebebasan bersuara”

Caption singkat Herleena itu bagi mengingatkan Menteri Komunikasi tersebut dengan janji dan kata-katanya sebelum iniĀ “masihkah kau ingat?”

Untuk pengetahuan anda semua, sebelum ini, Herleena mengatakan bahawa kenyataannya mengelar al-Jazeera sebagai al-Jahiliyyah adalah kerana sikap patriotiknya terhadap negara.

Ini selepas Al-Jazeera sebelum ini telah menabur berita tidak benar bagi memburkkan imej negara di pentas antarabangsa.

Jadi di dalam rancangan Malaysia petang ini yang disiarkan di Bernama TV pada hari isnin lepas telah mengupas isu dokumentari yang mencetuskan kntroversi di Malaysia.

Herleena telah menggelar al-Jazeera sebagai al-Jahilliyah kerana beliau merasakan al-Jazeera itu tidak mempunyai asas dan etika. Al-Jazeera memang mempunyai banyak kntroversi dan krtikan.

Apabila dilihat kepada entri atau postingan yang dibuat di media sosial ramai dikalangan warganet mahu Menteri ini digugrkan daripada kabinet selepas tidak berpegang kepada janji.

Rakyat mahu kerajaan untuk menukar atau membuang menteri ini daripada menjadi jemaah menteri kerana tidak brani dalam mempertahankan negara selepas ditndas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*