Hari Ini Azizulhasni Juara Lagi, Kngsi Pengalamannya Diketawakan Pelajar Melayu Di Australia

MALAYSIA: KUALA LUMPUR: Jaguh berbasikal trek negara, Azizulhasni Awang dan rakan senegara, Shah Firdaus Sahrom meneruskan rentak cemerlang menjelang Sukan Olimpik Tokyo 2020 apabila meraih penamat 1-2 di Kejohanan Trek Elit Victoria, hari ini.

Azizulhasni mencatat 10.126 saat (s) dalam kelayakan pecut individu sekali gus meletakkan dirinya mengungguli kedudukan carta kedudukan dalam saingan yang berlangsung di Velodrome Pusat Sukan Antarabangsa Darebin di Melbourne itu.

Shah berada di kedudukan ketiga terpantas dalam kelayakan dengan 10.186s manakala pelumba Blackburn Cycling Club, Sam Gallagher berada di kedudukan kedua, 10.171s.

Azizulhasni berjaya mengatasi pelumba Brunswick Cycling Club, Mace Colson dalam suku akhir sebelum mengenepikan bekas juara keirin remaja dunia, Conor Rowlyer (Blackburn) di separuh akhir.

Shah menewaskan dua pelumba Blackburn, Sean Cleary dan Gallagher masing-masing di suku akhir dan separuh akhir.

Azizulhasni membuktikan yang dirinya masih sebagai sandaran utama pecut negara selepas menewaskan Shah di pentas final.

Rowley meraih pingat gangsa selepas menewaskan Gallagher dalam saingan playoff.

Untuk rekod, Azizulhasni dan Shah bukanlah satu nama asing di saingan domestik di Australia dan kedua-dua wakil Malaysia ini masing-masing pernah meraih emas dan gangsa dalam acara keirin di Kejohanan Kebangsaan Australia di Brisbane, Disember lalu.

Kedua-dua atlet ini berpangkalan di Melbourne dan berlatih di bawah kendalian ketua jurulatuh trek kebangsaan, John Beasley.

KONGSI PENGALAMAN DIKETAWAKAN

Isu bahasa inggeris masih lagi hangat dibahaskan. Semuanya bermula apabila seorang penyampai radio (DJ) memperlekeh penguasaan bahasa Inggeris guru yang mengajar di saluran TV pendidikan. Tindakan DJ radio ketawa berdekah mendengar sebutan guru itu mengundang rasa tidak puas hati netizen dan memandang itu sangat kurang ajar.

Ramai yang memberikan pandangan dan pendapat masing-masing berhubung isu ini. Tidak ketinggalan juga buat ‘The Pocket Rocketman‘ negara, Azizul Hasni Awang yang menceritakan pengalamannya diketawakan pelajar sebangsanya sendiri ketika berada di Melbourne, Australia dek kerana salah sebutan inggerisnya.

Ikuti coretan beliau:

“Brokeng English

Tahun 2007 masa saya baru-baru sampai ke Melbourne dulu, saya ingat lagi, saya dan rakan sepasukan menghadiri ‘bbq party’ dengan sebuah komuniti melayu di Melbourne .

Ni bukan party cucuk langit ye korang, ni aktiviti biasa di perantauan, buat bbq di mana-mana taman (park) dan berkumpul untuk beramah mesra dan kenal antara satu sama lain.

Dalam komuniti tersebut ramai yang melanjutkan PHD, kira hebat dan bukan bishe-bishe lah. PHD yang saya maksud tersebut bukanlah Perasaan Hasad Dengki tetapi adalah Doctor of Philosophy ye.

Jadi saya ni macam biasalah, suka take part in conversation walaupun tak kenal atau baru-baru kenal dengan orang. Ini adalah kerana saya ingin tingkatkan kemahiran komunikasi serta penguasaan bahasa Inggeris saya yang ketika itu berada pada tahap bishe-bishe sajer.

Ntah macam mana our conversation adalah berkenaan dengan Chromosome,DNA dan RNA semua ni lah. Dalam kepala saya teringat kereta Proton Gen2 di pasaran Malaysia. Kite sebut Gen2 adalah ‘Jen Tu’ kan.

Jadi saya dengan yakinnya menyebut ‘Jen’ untuk merujuk kepada ‘Gene’(terdiri dari DNA-boleh google kalau tak tahu) dan sebutan saya itu salah. Sebutan yang betul adalah ‘Jin’ ( tak ada kaitan dengan jin pakai toncet ye kawan-kawan.

Terus saya di gelakkan oleh dua pelajar PHD yang berbangsa Melayu. Yang si perempuan tu gelakkan sambil berpusing ke belakang dan meletakkan tangan ke dahi nya.

Dan yang lelaki pula acah-acah tersembur air dari mulutnya yang ketika itu tengah minum air sirap merah. Kedua-keduanya langsung tidak memberitahu akan kesilapan saya itu dan saya tahu pun selepas ada antara rakan mereka itu menceritakan kepada saya setelah di canang-canang kisah tersebut.

Saya langsung tidak sakit hati dan marah, kerana saya tahu tahap saya dan saya masih lagi dalam proses untuk belajar. Itulah sikap orang melayu kita kawan-kawan yang dikasihi sekalian.

Itu sekitar tahun 2007 tu, ni kita dah masuk era baru tahun 2021 pun, masih ramai dari kalangan kita yang mempunyai perangai menggelabah seperti itu.

Berbeza pula apabila saya berada di kalangan Mat Salleh (orang Barat). Bukannya nak puji mereka, tapi akhlak mereka sangat jauh terpuji dari bangsa kita. Banyak kali saya tersilap ketika berkomunikasi, tetapi mereka membantu perbetulkan sama ada dari segi grammar mahupun sebutan dan sebagainya.

Langsung tidak ada gelak-gelak memperlekeh dan jauh sekali mereka memerli.

Berdasarkan pengalaman saya, 100% dari mereka semuanya begitu dan belum pernah saya di gelakkan mereka kerana membuat kesilapan ketika berkomunikasi.

Dan di kalangan rakan-rakan Mat Salleh saya, ada antara mereka yang mempunyai grammar berterabur juga walaupun mereka itu lahir dalam keluarga Mat Salleh. Ada juga yang tidak fasih mengeja dan mereka siap rujuk kepada saya untuk ejaan.

Dan perlu diketahui yang bahasa Inggeris ini mempunyai terlalu banyak ‘Slang’ atau loghat yang berbeza-beza sebutannya. Pengalaman mengembara seluruh dunia dan khususnya ketika berada di Sukan Olimpik, disitu ada pelbagai bangsa dari pelbagai negara, siap ada negara yang kita tak pernah tahu kewujudannya. Apabila berkomunikasi dalam bahasa Inggeris, mereka juga mempunyai kesulitan untuk memahami loghat masing-masing, tetapi mereka ni tetap menghormati antara satu sama lain dan ini lah contoh yang kita perlu pelajari.

Saya bukannya nak mempertahankan mereka yang membuat kesalahan dalam bahasa Inggeris ini, tetapi jangan kita memperlekeh dan merendahkan orang lain atas sebab itu. Mereka yang kurang fasih ini juga, nasihat saya jangan bangga kerana anda tidak fasih, tetapi sentiasa cari ruang untuk meningkatkan kemahiran komunikasi anda dan jangan cepat putus asa. Mereka yang pandai pula, bantulah mereka yang kurang pandai ini. Bukankah satu perasaan yang tidak dapat dibeli dengan wang ringgit apabila kita berjaya membantu orang lain.

Dan jika semua dari kita mempunyai sikap yang sama seperti ini, tidak ada sebab untuk masyarakat kita tidak melangkah maju ke hadapan. Kalau kita lihat dari segi pembangunan negara, kita sudah tidak jauh untuk mencapai status ‘Developed Country’ akan tetapi jika kita lihat dari segi sikap dan mentaliti pula, saya minta maaf, kita masih sangat jauh di belakang.

Minta maaf minta ampun rakan-rakan sekalian jika saya ada tersilap kata atau menyakiti sesiapa di luar sana. Saya harap nukilan ini membantu untuk membuka mata masyarakat kita untuk ke arah yang lebih baik. Akhir kata dari saya, saya kongsikan kata-kata dari Jackson Brown Junior,

“Never make fun of someone who speak broken English. It means they know another language”

-Sekian saja dari saya
AzizulAwang

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*