Hîna Raja Melayu dan Kerajaan, Ini Nasîb bakäl diterima Lelaki Indiä

Hîna Raja Melayu dan Kerajaan, Ini Nasîb bakäl diterima Lelaki Indiä
Gambar sekadar hiasan

MALAYSIA: Semalam telah tuular sebuah video mengenai seorang lelaki yang telah mngh1na institusi raja-raja Melayu. Ini membuatkan pihak PDRM mencari lelaki tersebut.

Biiadap dan kuurang ajar! Ini yang patut disebut untuk lelaki berbangsa India ini. Dia telah memuat naik satu video dimana dia luahkan ketidak pvashatian terhadap kerajaan sekarang.

Melalui suatu video yang berdurasi 1:32 saat, seorang lelaki keturunan India, telah membuat suatu video dan di dalam video tersebut, lelaki tersebut telah membuat pernyataan seperti yang berikut;

“ Kalau saya dapat Perdana Menteri, 4 hari cukup, 4 hari cukup. Satu, terbang semua topi-topi Raja Melayu. Tak perlu ada Raja-Raja lagi. Kasi buat 100% negara demokrasi. Tak perlu kita ada Raja Malaysia, makan gaji tiada kerja, tax dia orang makan, tax rakyat juga”.

Laporan polis telah dibuat terhadap lelaki tersebut kerana mengh1na Raja Raja dalam Malaysia.

Polis siasat lelaki datangkan kebencian, hiina raja, kerajaan

Polis membuka kertas siasatan berhubung satu kenyataan menghasut membabitkan seorang lelaki menerusi satu rakaman video yang tular di media sosial, baru-baru ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jen4yah (JSJ) Bukit Aman Datuk Huzir Mohamed berkata, video berdurasi satu minit 33 saat itu mempunyai kecenderungan menghasut (untuk menanam kebencian) terhadap raja dan kerajaan.

POLIS SUDAH KENAL LELAKI TERSEBUT

“Kami mengenal pasti sebagai Ganesparan Nadaraja berusia 38 tahun yang beralamat terakhir di P-1-5 RH Pangsa Flat MPS Jalan Tan Sri Manickavasagam, Seremban di Negeri Sembilan.

“Siasatan dilakukan mendapati lelaki itu kini berada di luar negara sejak November 2017, malah suspek turut dikehendaki untuk tiga kes lain berkaitan ugutan dan hasutan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Katanya, kes itu disiasat mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 kerana mendatangkan kebencian atau penghin4an terhadap mana-mana raja atau kerajaan.

“Kes itu juga disiasat mengikut Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 kerana penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian.

“Kami akan mengambil tindakan tegas mengikut peruntukan undang-undang ke atas mana-mana pihak yang cuba menjejaskan ketenteraman awam serta keselamatan negara,” katanya.

Ini Nasîb bakäl diterima Lelaki Indiä

Menurut sumber, Mengikut seksyen 233 (1) Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, seseorang yang menggunakan internet atau telefon untuk menyebar berita palsu boleh dikenakan tindakan undang-undang. Jika didapati bersaalah mereka boleh didnda RM50,000 atau dipnjrakan selama tempoh tidak melebihi satu tahun atau kedua-duanya sekali.

Atau: mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 yang boleh dihvkum mengikut Seksyen 4(1) akta sama, yang memperuntukkan hukvuman pnjara maksimum tiga tahun atau dnda atau kedua-duanya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*