Adakah Diogo mungkin akan menjadi pemain Natrulisasi Thailand, Ini Jawapannya

Diogo mungkin akan menjadi pemain Natrulisasi Thailand

BOLASEPAK: Nama pemain Johor Darul Ta’zim Diogo Luis Santo bukanlah calang-calang nama di Thailand apabila dia menjadi mesin gol untuk pasukannya dan prestasinya di Thailand cukup membanggakan.

Dalam satu sumber mengatakan bahawa pemain ini mungkin akan dapat kerakyatan Thailand ketika usianya 45 Tahun sekiranya proses itu berlaku sekarang. Ini selepas perbincangan di laman media sosial Twitter berkaitan dengan naturalisasi pemain itu oleh Thailand.

Penjelasan daripada beberapa individu berjaya memberikan jawapan kepada mereka yang tertanya-tanya sekiranya pemain ini di natrulisasikan. Sebelum itu, perbincangan mengenai natrulisasi pemain ini dimulakan oleh Marco Negri yang cuba mendapatkan maklum bakas sekiranya THailand memilih pemain itu sebagai pemain natrulisasi jika dia kekal beraksi dalam saingan Thai League.

“Adakah Thailand akan memilih Diogo sekiranya dia kekal bermain di Liga Thailand pada tahun 2019 dan seterusnya. Cuba bincangkan” – Katanya di laman twitter @MarcoNegeri

Tweetnya itu telah mendapat perhatian peminat bolasepak Thailand sehingga ke wartawan bolasepak di Thailand. Mereka memberikan hujah mereka mengenai proses natrulisasi pemain itu.

Namun jawapan yang paling menarik adalah daripada akaun twitter @ThaiFootballs yang mengatakan bahawa sekiranya proses itu dilakukan maka pemain itu (Diogo) akan mendapat kerakyatan Thailand ketika dia berusia 45 tahun.

Selain itu beberapa akaun lain menyatakan bahawa perkara itu tidak akan terjadi kerana sebelum ini ramai pemain yang berkeinginan untuk menjadi sebahagian daripada pemain pasukan Thailand.

Mereka sudah lama menetap di Thailand namun itu tidak terjadi kerana undang-undang negara Thailand itu sendiri.

Thailand hanya boleh mengambil pemain yang mempunyai pertalian dar4h sahaja dan tidak membenarkan pemain yang tiada pertalian untuk medapat kerakyatan dan bermain bersama pasukan Thailand.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*