Selepas LTTE, DAP berkeras mahu gvgurkan Dkwaan keatas Wong Yan

Selepas LTTE, DAP berkeras mahu gvgurkan Dkwaan keatas Wong Yan

MALAYSIA: Penaahanan dan pendkwaan dibuat ke atas seorang aktivis pelajar membuktikan wujud keperluan mendesak bagi penubuhan Suruhanjaya Bebas Aduan Salah Laku Polis (IPCMC) untuk melindungi rakyat daripada salah guna kuasa polis, kata wakil rakyat DAP, hari ini.

Ahli Parlimen Beruas Ngeh Koo Ham juga menggesa polis untuk mengugurkan kes ke atas Wong Yang Ke, yang didkwa semalam kerana tidak mematuhi arahan polis supaya berhenti merakam serbvan dibuat mereka.

Bekas presiden Persatuan Pemuda Baharu Universiti Malaya (Umany) itu merakamkan serbvan dibuat polis dan menyiarkannya secara langsung di Facebook pada 7 November lepas.

“Merakaman (menyiarkan) secara langsung sebuah acara di Facebook bukanlah satu kesalhan di bawah mana-mana undang di Malaysia,” kata Ngeh, yang juga menggesa tindakan displin ke atas pegawai polis yang menafikan hak Wong untuk merekodkan serbvan itu.

“Seorang warga berhak untuk (melakukan) pembelaan persendirian ke atas mana-nama kesalhan yang dibimbanginya dibuat seorang pegawai polis. Arahan pegawai polis menghendaki Wong menghentikan rakaman adalah salah guna kuasa.”

Ngeh berkata rakaman itu adalah bukti penting ketika jenayah dibuat, menambah yang tindakan pegawai polis ke atas Wong sehingga menyebabkan pendkwaan di mahkamah menunjukkan keangkuhan polis, sikap berdendam dan salah guna kuasa.

“Hakikatnya yang Suruhnjaya Pasukan Polis, badan tertinggi dalam pasukan polis membenarkan Wong untuk didkwa di mahkamah menunjukkan kita tidak mempercayai polis untuk melakukan kawalan kendiri,” kata Ngeh.

Beliau juga menyifatkan cadangan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Bebas Tingkah Laku Polis (IPCC)) 2020 untuk menggantikan IPCMC sebagai “langsung tidak boleh diterima”.

“IPCC tidak ada kuasa kerana ia merujuk semua isu tata tertib polis kembali kepada pasukan polis. IPCC adalah versi sangat longgar IPCMC.” – 14 November, 2020.

Kes UMANY: Yan Ke ditaahan ganggu tugas polis

SHAH ALAM – Seorang lelaki ditahaan kerana mengganggu tugas polis yang melakukan serbvan di sebuah rumah di Jalan 17/48 di sini, petang tadi.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Selangor, Datuk Fadzil Ahmat berkata, semasa pihaknya melakukan serbvan berkaitan siasatan membabitkan kes Persatuan Belia Baharu Universiti Malaya (UMANY) di bawah Akta Hasutan, lelaki berusia 24 tahun itu telah mengganggu tugas polis dengan membuat rakaman video dan menyiarkan melalui Facebook Live.

“Setelah amaran diberi dan tidak diendahkan, pihak polis telah menahnnya dan rampas telefon bimbit daripada lelaki tersebut kerana keslahan menghalang tugas penjawat awam.

“Lelaki terbabit telah dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Petaling Jaya untuk tindakan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Tegasnya, kes disiasat di bawah Sksyen 186 Kanun Kesksaan.

Terdahulu, satu hantaran memaklumkan aktivis pelajar, Wong Yan Ke ditahnan polis selepas merakam video ketika pihak polis membuat serbvan di rumah Presiden UMANY, tular di media sosial, hari ini.

Sebelum ini, media melaporkan polis menjalankan siasatan terhadap Wen Qing mengikut Akta Hasutan 1948 berhubung kenyataan kontroversi mengenai peranan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*