Kes positif cov-19 kembali 3 angka rakyat harus bersiap untuk PKP

Kes positif cov-19 kembali 3 angka, rakyat Malaysia harus bersiap sedia PKP

MALAYSIA: Nampaknya kes positif cov-19 kembali meningkat tinggi apabila semalam lebih 60 kes telah direkodkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia. Manakala pada hari ini ia terus melonjak tinggi apabila hari ini Malaysia kembali mencatatkan 3 angka peesaakit positif cov-19.

Kes Positif kembali 3 angka

J4ngk1t4n kes baharu CoV-19 yang dilaporkan kepada Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Kr15is Kebangsaan (CPRC) melonjak lagi dengan merekodkan 100 kes hari ini, menjadikan jumlah kumulatif 9,559 j4ngki1tan w4ab4k itu dalam negara, setakat 12 tengah hari.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata, daripada 100 kes baharu yang dilaporkan, 85 kes adalah kes tempatan, manakala baki 15 kes adalah kes import yang mendapat j4ngk1itan di luar negara.

Beliau berkata, 85 kes penularan di dalam negara membabitkan 55 warga Malaysia dan 30 bukan warganegara.

“Sebahagian besar kes dilaporkan membabitkan Kluster Benteng di Sabah dengan 62 kes, iaitu 32 j4ngk1t4n membabitkan warga Malaysia, manakala 30 lagi bukan warganegara.

“Selain itu, 22 kes lagi membabitkan warga Malaysia dari Kluster Sungai di Kedah dan satu lagi kes dari kluster sama di Perlis,” katanya dalam sidang media harian CoV-19 di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Dr Noor Hisham berkata, ada 12 kes pulih dilaporkan menjadikan jumlah kumulatif kes pulih meningkat kepada 9,136 kes.

Justeru, katanya, kes aktif dengan kebolehjaangk1itan CoV-19 adalah sebanyak 295 kes dan mereka sudah diasingkan serta diberi rawatan di hospital.

“Ada tujuh kes positif CoV-19 yang sedang dir4w4t di Unit Raawaatan Rapi (ICU) dengan empat daripadanya memerlukan baantuan p3rn4f4san.

“Tiada pertambahan kes keeem4t1ian dilaporkan hari ini, justeru, jumlah kumulatif kes keem4t1iaan CoV-19 di Malaysia kekal 128 kes,” katanya.

PKP MUNGKIN DILAKSANAKANĀ 

Jika anda ingat kepada laporan yang dibuat oleh kerajaan sebelum ini pada bulan Julai yang lalu. PKP berkemungkinan besar dilaksanakan sekiranya jumlah kembali 3 angka.

Kerajaan akan kembali melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sekiranya kes positif CoV-19 mencecah tiga angka.

Menteri Kanan (Keseelaamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata jika kes terus meningkat, kerajaan tiada pilihan melainkan mengembalikan semula PKP sekali gus mengehadkan pergerakan.

“Empat hari berturut-turut kes meningkat. Laporan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengatakan kes meningkat disebabkan kealpaan kita sendiri.

“Kita lupa apabila kita melanggar prosedur operasi standard (SOP) yang akhirnya kes semakin meningkat,” katanya.

“Kita berharap tindakan kita belum lagi terlewat dan SOP untuk Aidiladha akan diumumkan esok,” katanya pada sidang media selepas melawat anggota veteran Angkatan Tentera Malaysia (ATM) di Wakaf Mek Zainab di sini, hari ini.

Mengulas lanjut, Ismail Sabri berkata, setakat ini rentas negeri masih lagi dibenarkan melainkan ada pengumuman lain esok.

Pada masa sama, beliau turut meminta orang ramai supaya menjaga diri sendiri dengan mengikut SOP ditetapkan dan tidak mengharapkan pasukan keselamatan.

“Kita semua patut menjadi barisan hadapan dan nasihatkan keluarga terdekat supaya mengikut SOP.

“Apa yang membimbangkan Aidiladha nanti bila acara sembelih lembu, tiada jarak sosial dilakukan dan selepas itu majlis kenduri pula diadakan,” katanya yang turut memaklumkan pintu sempadan negara masih ditutup. – Laporan 26 Julai yang lalu.

PKPP sehingga 31 Disember

Sebelum ini Perdana Menteri dalam perutusan khasnya mengumumkan bahawa PKPP disambung sehingga hujung tahun ini memandangkan kes masih lagi dicatatkan setiap hari.

PUTRAJAYA: Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin mengumumkan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan yang berakhir Isnin ini, dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020.

Perdana Menteri berkata, pelanjutan tempoh PKPP itu bermakna tindakan penguatkuasaan mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyaak1it Berj4ngk1t 1988 atau Akta 342 masih digunakan.

“Ini adalah untuk memastikan semua pihak mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) dan protokol kesihatan yang ditetapkan,” katanya dalam perutusan khas disiarkan secara langsung di sini, hari ini.

Muhyiddin juga menggesa rakyat supaya sentiasa prihatin terhadap tanggungjawab membendung penularan waab4k CoV-19.Beliau berkata ini selaras dengan semangat sambutan Hari Kebangsaan Ke-63 yang bertemakan Malaysia Prihatin.

“Kita semua adalah barisan hadapan (frontliner) yang berada di barisan paling hadapan untuk memerangi dan mencegah waab4k ini.

“Saya percaya jika kita semua dapat memainkan peranan masing-masing dalam mencegah waab4k CoV-19, negara kita akan berjaya untuk bebas daripada w4abaak ini dengan lebih cepat,.

“Saya mendoakan semoga saudara dan saudari terus diberikan perlindungan daripada wa4baak ini dan sentiasa sihat sejahtera,” katanya.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*