CoV-19 dijangka berakhir 14 Julai Ini di Malaysia

CoV-19 dijangka berakhir 14 Julai Ini di Malaysia

MALAYSIA: Perintah Kawalan Pergerakan yang diperkenalkan oleh kerajaan telah banyak membantu Malaysia dalam mengawal penularan CoV-19 di negara ini. Malaysia berjaya mengawal dari peningkatan kes secara mendadak.

Jadi dalam satu perbandingan yang buat melalui kes harian CoV-19 (di – dengan kes warga asing, kes import di depoh tahanan dan warga asing dalam komuniti berbanding unjuran pemodelan pada 21 Mei mendapati bahawa CoV-19 dijangka akan tamat pada 14 Julai ini.

Namun begitu, KKM mengingatkan masyarakat untuk terus mematuhi peraturan dan prosedur yang telah ditetapkan. Sekiranya mereka (rakyat) mahu penularan CoV-19 di Malaysia berakhir.

Jangkaan awal ini dibuat menunjukkan bahawa rakyat Malaysia sebelum ini memberi komitmen yang tinggi dalam mematuhi arahan dan peraturan yang telah ditetapkan. Maka perkara itu hendaklah diteruskan.

Selain itu, dalam sidang media KKM mengucapkan rasa terima kasih mereka kepada rakyat Malaysia yang telah mematuhi arahan yang diberikan bagi sama-sama membantu KKm mencapai kejayaan memutuskan rantaian penularan CoV-19.

Jadi dinasihatkan kepada masyarakat untuk kekal setia membantu KKM dalam menangani perkara ini dan sentiasa berwaspada.

Sebelum ini, Kerajaan dan KKM memberi bayangan untuk menamatkan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat pada 9 Jun ini sekiranya jumlah kes CoV-19 masih mencatatkan 2 digit atau 1 digit.

Untuk makluman semua, kini penularan kes CoV-19 banyak dalam kalangan warga asing dan penularan import. Semoga ianya akan berakhir dengan cepat dan kita dapat memajukan semula Ekonomi Negara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*