Cara untuk jadikan Handphone sebagai WebCam

Semenjak penularan cooviid-19 di seluruh dunia, sistem pembelajaran sebelum ini sudah bertukar wajah dari pembelajaran secara offline (pertemuan bersemuka antara pelajar dan guru di dalam satu ruang) kini bertukar ke arah pembelajaran secara maya.

Kebiasaannya guru yang mengajar akan menggunakan laptop untuk mengajar, dan biasanya mereka akan membuka kamera, namun kualiti kamera pada laptop biasanya akan rendah.

Begitu juga pelajar kadang-kadang guru/pensyarah meminta mereka untuk membuka kamera mereka sebagai tanda mereka tidak tidur ketika sesi pembelajaran sedang berlangsung.

Jadi berikut aku kongsikan kepada korang bagaimana nak jadikan Handphone korang sebagai kamera webcam ! Cukup mudah caranya yang dikongsikan oleh seorang pensyarah dari Universiti Teknologi Mara. Berikut adalah sumber asal.

Cara untuk jadikan Handphone sebagai WebCam

Apa yang korang perlukan hanyalah sebuah smartphone, usb, laptop. Kalau rasa nak advance sikit beri tripod/stand untuk korang sangkutkan phone nampak la macam profesional skit. Tapi kalau rasa nak jimat letak je kat dinding atau kat monitor laptop tu. Super jimat !

Langkah seterusnya adalah korang perlu download apps Iruin 4K Webcam di Google Playstore/Apps Store.

Selepas dah download tu, korang pastikan korang download juga Apps tu di Pc/laptop korang. Korang boleh muat turun di https://iriun.com/

Lepas tu install lah kedua-dua apps itu baik di Laptop atau di smartphone korang, kalau tak macam mana nak berfungsikan.

Selepas dah install korang kena gunakan USB untuk connect kedua-dua benda alah ni. Jadinya korang kena cocokkan je USB Phone ke Laptop korang dan buka kedua-dua apps tu. Nanti dia akan tersambung dan muka korang akan keluar di skrin laptop korang.

Kat phone pula korang tak boleh tutup apps tu kalau tak nanti dia akan hiilang. Jadi macam mana nak sambung ke dalam google meet/zoom dan sebagainya?

Untuk google meet korang masuk dan klik setting/custom setup. Nanti korang pilih je kamera tu Iriun webcam 🙂

Dekat zoom pun setting yang sama di bahagian setting.

Untuk yang lain pun kalau nak buat kaedahnya sama.

Apa yang dengan aplikasi ini adalah delaynya yang tak sampai 0.5. Jadi sangat baik untuk digunakan sebagai webcam anda tanpa perlu menggunakan duit untuk beli webcam yang kualitinya kekadang tidak menjamin seperti rating.

Semoga ianya memberi manfaat kepada anda semua ! Jika berguna jangan lupa untuk kongsikan kepada mereka yang memerlukan.

Related Posts

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

USAHAWAN Datuk Seri Adnan Abu terpaksa menolak secara baik tawaran banyak pihak yang mahu memberikan dia tempat tinggal susulan dilihat kini hanya tidur di dalam kereta. Kata Adnan atau mesra disapa…

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

PENGACARA dan pelakon Uyaina Arshad selamat melahirkan cahaya mata kedua di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Kuala Lumpur pada Jumaat lalu. Bayi lelaki seberat 2.9 kilogram itu dilahirkan secara pembedahan pada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’