B4n Jir, R4 Gut Nya wa Pertama. Bapa leemas, anak h1lang

B4n Jir, R4 Gut Nya wa Pertama. Bapa leemas, anak h1lang

MALAYSIA: Banjir di Pahang mera gvt ny4 wa pertama apabila seorang kakitangan Pejabat Hutan Daerah Jerantut leemaas manakala seorang anaknya h1l4ng dibawa arus semasa meredah b4n j1r di Kampung Gintong, kira-kira 100 kilometer dari Kuantan, malam tadi.

Ketua Polis Daerah Jerantut Supt Mazlan Hassan berkata mngsa Zulkarnain Hitam, 58, ditemukan leemas sekitar 10.30 malam, dipercayai ak1b4t dih4nyvtkan arus deras semasa berjalan kaki pulang ke rumah bersama tiga anak lelakinya selepas memindahkan kereta ke kawasan tinggi.

Dalam kejadian itu seorang daripada anak lelakinya Ukai Iskandar, 23, yang merupakan penuntut Universiti Malaysia Pahang (UMP) di Gambang di sini, turut h1l4ng dan sehingga pagi ini masih belum ditemukan.

“Kesemua mereka difahamkan berjalan kaki dari Kampung Gintong untuk pulang ke rumah di Taman Perdana yang terletak kira-kira dua kilometer dari lokasi tempat Iskandar meletak kenderaan semasa kejadian berlaku,” katanya semasa dihubungi.

Mazlan berkata dua lagi anak mngsa yang berusia 15 dan 13 tahun bagaimanapun berjaya diselamatkan oleh orang awam.

Operasi mencari Ukai yang dimulakan sekitar 11 malam melibatkan 17 anggota pasukan mencari dan menyelamat terpksa dihentikan pada 3.30 pagi ekoran cuaca yang semakin buruk.

Mazlan juga menasihatkan orang ramai agar berwaspada dengan perkembangan banjir dan sentiasa mematuhi arahan pihak berkuasa sepanjang musim b4n jir bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.

Sumber: Bernama , Twitter Mohd Redzuan Abdul Manap

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*