APMM berjaya tahan 269 PATI cuba ceroboh sempadan, Jumpa Mayat Dalam BOT

APMM berjaya tahan 269 PATI cuba ceroboh sempadan

MALAYSIA: APMM berjaya menghalang percubaan seramai 269 PATI Rhingya untuk menceroboh masuk perairan negera melalui Langkawi. Operasi itu dikatakan berjaya lebih kurang 4.20 kemarin apabila Pasukan Polis Marin dan Kapal Maritim Kimanis pada awalnya berjaya mengesan lokasi serta memintas bot PATI tersebut bagi mengusirnya semula ke perairan antarabangsa.

Apabila KM Kimanis menghampiri bot tersebut, dimaklumkan lebih kurang 53 orang PATI telah terjun ke laut berenang menuju ke pantai dan kesemua mereka telah berjaya ditahan oleh pihak APMM yang bersedia di daratan.

Menurut sumber mengatakan, seramai 269 orang PATI terdiri daripada 80 lelaki, 138 perempuan, 26 kanak-kanak lelaki dan 23 kanak-kanak perempuan telah berjaya dijumpai.

Pemeriksaan dilakukan dalam bot menjumpai seorang myat PATI wanita. Selain itu, bot juga didapati mempunyai kesan bocor yang sengaja di bocorkan dan enjin bot tersebut telah mengalami kerosakan terusk yang tidak dapat dibaiki.

Dimaklumkan bahawa kerosakan itu menyebabkan tindakan pengusiran tidak berjaya dilaksanakan dan kesemua mereka diberikan bantuan bekalan makanan beserta air bersih oleh pihak APMM.

Atas dasar kemanusiaan, MKN dikatakan telah memberi keizinan untuk bot tersebut ditunda ke Jeti Teluk Ewa Langkawi.

Kesemua mereka kini ditahan dan diletakkan sementara di Kem Bina Negara Wawasan Langkawi. Manakala myat seorang lagi PATI kini diserahkan kepada pihak PDRM bagi membuat tindakan lanjut.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*