Anak Didnda Cuci Longkang, Ibu Beng4ng dan Seraang Guru

MALAYSIA: Prestasi akademi anak tidak membeer4ngs4ngkan, mendorong si ibu menyeer4ng seorang guru anaknya melalui aplikasi WhatsApp, lap0r OhBulan!

Tiada adab dan tanpa soal selidik, guru dipersalahkan di atas masalah tersebut sehingga tergaamak si ibu memberi guru itu amaaran kerana mendnda anaknya mencuci longkang.

Difahamkan, pelajar berusia 16 tahun itu, Hazril Faizul, juga kerap ponteng kelas menyebabkan guru bernama Dhiya tiada pilihan lalu mendndanya mencuci longkang.

Perbualan WhatsApp di antara si ibu dan guru berkenaan kini viral di media sosial. Ramai netizen yang mengkr1itik tindakan si ibu yang menyeer4ng Cikgu Dhiya dengan cara yang biadab.

“Tak hairanlah anak dia pun buat peraangai di sekolah,” kata netizen.

Enggan beralah dan berterusan dipersalahkan, Cikgu Dhiya membuat pilihan untuk menjawab dan menjelaskan kepada si ibu tentang peraangai anaknya di sekolah.

Hasilnya? Mungkin si ibu sedang menanam kepalanya di dalam tanah. Mungkin? – The Reporter

Senarai huukvman ke atas murid yang dil4rang KPM

Susulan tersebarnya video seorang ibu yang beer4ng apabila anaknya menjadi mngsa huukvman fizikal oleh seorang cikgu, orang ramai mula memberikan pelbagai reaksi terhadap perkara tersebut.

Dalam video berkenaan, wanita tersebut meluahkan perasaan tidak puas hatinya apabila anaknya dit4ampar dua kali oleh seorang guru hanya kerana bermain dengan bendera yang berada di sudut padang.

Tidak dapat dinafikan, pihak pentadbir sekolah dan para guru memainkan peranan penting dalam memupuk disiplin murid di sekolah bagi melahirkan insan yang mempunyai sahsiah dan akhlak yang baik.

Bagaimanapun, bukan mudah untuk mereka membentuk disiplin murid pada masa kini memandangkan isu ini agak sensitif untuk ibu bapa terutama apabila ia menyebabkan anak mereka menerima hvkvman fizikal.

Isu disiplin sekarang perlu ditangani dengan hati-hati oleh setiap guru bagi memastikan mereka tidak melanggar pekeliling yang telah dikeluarkan oleh pihak Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM).

Dengan kuasa terhad yang diperoleh guru sekarang menyebabkan masalah disiplin kini sukar dibendung memandangkan mereka perlu mengikuti Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah dikeluarkan pihak kementerian bagi memastikan kejadian tidak diingini dapat dielakkan.

 

Namun, kesukaran membendung masalah ini bukanlah alasan untuk guru-guru bertindak melulu dengan menampar murid seperti yang diceritakan wanita berkenaan berlaku ke atas anaknya.

Isu ini membolehkan kita melihat semula senarai yang dikeluarkan Unit Disiplin KPM berkenaan bentuk-bentuk huukvman yang dilaar4ng untuk dilakukan oleh guru terhadap murid.

HUUKvMAN TERHADAP FIZIKAL

Berdiri lama di tengah panas, Lari keliling padang
Berdiri lama dalam/luar bilik darjah, Memuukvl diri sendiri/sesama sendiri, Berdiri di atas kerusi atau meja ,Menarik rambut/tarik telinga, Belaasah dengan alat seperti tali pinggang atau pembaris, Junjung kerusi/buku ,Cvbit, Enjut / ketuk ketampi / mendada, Ketuk / sekel kepala

HvKvMAN TERHADAP MENTAL DAN EM0OSI

Gunting Rambut, Berdiri membuat latihan, Berleter, G4ntung tulisan di badan, Mem4lvkan di khalayak ramai,Kelas tahanan pada waktu rehat, Mem4k1i h4mvn, Conteng muka dengan kapur, Koyak buku latihan, Menguugvt atau menggertak murid, Tidak menghiraukan murid, Tidak menanda buku latihan,

Menerusi senarai tersebut, tindakan guru berkenaan memuukvl murid darjah empat itu sebenarnya melanggar peraturan yang telah dikeluarkan ini, kerana ia termasuk dalam huukvman berbentuk fizikal yang dilaar4ng.

Tidak dapat dinafikan, beberapa perkara dalam senarai 23 l4r4ngan itu dianggap biasa pada zaman persekolahan dahulu terutama huukvman yang terletak dalam senarai emosi seperti berleter dan menggunting rambut murid.

Sebenarnya, senarai ini dikeluarkan disebabkan tindakan segelintir ibu bapa sekarang yang terlalu memanjakan anak mereka sehingga langsung tidak boleh ditegur guru apabila melakukan kesalahan.

Namun, tidak ibu bapa yang berpeeraangai sebegitu, ada juga yang masih tegas dalam mendidik dan mempercayai guru-guru dengan membenarkan anak mereka diambil tindakan disiplin sekiranya benar-benar bersalah.

Apa yang penting di sini, kedua-dua pihak iaitu pihak pentadbir sekolah serta ibu bapa perlu sama-sama memastikan disiplin anak-anak muda ini terjaga.

Guru tidak boleh dengan sewenang-wenangnya menghvkvm anak murid tanpa sebab dan ibu bapa juga perlu lebih mempercayai dan bekerjasama dengan guru untuk membentuk disiplin anak-anak.–MYNEWSHUB.CC/EZ

Related Posts

[VIDEO] Perkahwinan Diraja Pada Bulan Ogos, Tengku Puteri Afzan Bakal Berkahwin?

Video : @aidnrfzh_ Kita doakan baik2 semoga dipermudahkan urusan. Amin. Nak tanya, kalau rakyat biasa boleh tak attend royal wedding??☝🏻😭saya nak tengok depan2 Credit vid: @Fafaroselan #pahangroyalfamily #tengkumuhammad #tabtms #tengkuputeriafzan…

[VIDEO] “Sewa Kilang 60k” Chef Amar Menangis Kena Kecam Gara2 Jualannya

Video :

One thought on “Anak Didnda Cuci Longkang, Ibu Beng4ng dan Seraang Guru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’

Kid’Din Collection, Amy Search Tak Halalkan Bayaran Diterima Noordin & Kidd – ‘Kawan Sendiri Romp4k’

Kid’Din Collection, Amy Search Tak Halalkan Bayaran Diterima Noordin & Kidd – ‘Kawan Sendiri Romp4k’

Sambut hari lahir kucing di butik mewah, ‘Money’ kesayangan Haliza Maysuri sarung baju ‘haute couture’

Sambut hari lahir kucing di butik mewah, ‘Money’ kesayangan Haliza Maysuri sarung baju ‘haute couture’