Boleh Didnda RM50 ribu atau Dipnjara 1 Tahun. Ini Nilai Tuntvtan Terhadap Eira

MALAYSIA: Walaupun sudah meminta maaf kepada seluruh rakyat Malaysia dan mngsa maak1annya. Wargamaya masih lagi ingin Eira Aziera atau Influencer yang menghmbvrkan kata-kata keesaat didkwa dan disamn.

Bahkan video permohoonan maafnya juga telah dilihat hamp1r 2 juta tntonan wargamaya. Berikut kami k0ngsikan kepada anda video prmohoonan maaf dari Eira di media sosialnya sebelum ini.

Assalamualaikum. “Pertama sekali, Perm0honan Maaf Secara Terbuka dari Eira ini dibuat berikutan terdapat Dua (2) 1nsiden yang tular ketika Eira membuat “Live” di Facebook Eira Azira.

Di mana 1nsiden pertama yang tular adalah berkenaan Restoran 35 di Melaka dan 1nsiden kedua melibatkan kata-kata berunsur kes4t iaitu (Body Sh4ming) terhadap individu/Pemilik Akaun Facebook yang bernama Suharnizan Md Sidek.

Jujur Eira katakan, S4LAH TETAP S4LAH. Sebagai individu yang jauh lebih muda Eira seikhlas hati memohon maaf sebab pada ketika itu Eira gag4l mengawal emosi dan am4rah sehingga tutur dan kata Eira telah menyinggvng hati banyak pihak.

1nsiden-1nsiden tersebut telah menyebabkan ramai Follower Eira yang Eira sayang telah berkeciI hati dan sekaligus timbul pelbagai saIah faham dan pr4sangka bvruk.

Undang-undang B0dySham1ng

Tahukah anda mengh1n4 fizikal orang lain atau b0dyshaming bukanlah suatu yang baru dalam masyarakat kita hari ini.

Kesannya, individu yang dih1ina boleh mengalami kemvrvngan, strres, gangguan em0osi, h1il4ng key4kinan diri, dan akhirnya membawa kepada kejadian buvnuh diri.

Mungkin ramai yang tidak tahu, aktiviti b0odyshaming atau mengh1ina rupa fizikal seseorang dimana-mana perkhidmatan aplikasi boleh didkkwa di bawah Seksyen 233 (1) (b), Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (Akta 588).

Dibawah akta ini, jika seseorang yang melakukan b0dysham1ing ini didapati bersaalah, boleh dikenakan dnda tidak melebihi RM50,000 atau pnjara tak lebih setahun atau kedua-duanya sekali.

Dibawah kesaalaahan yang sama, pesaalah juga boleh dihvkum di bawah Seksyen 509 Kanun Kesksaan yang memperuntukan hkuman pnjara maksimum lima tahun atau dnda atau kedua-duanya sekali kerana perkataan atau isyarat yang dimaksud menga1bkan kehrmatan seseorang.

Mngsa yang mengaalam1i b0dy sham1ing boleh membuat laaporan dan s1iasatan akan dilakukan terhadap pesaalah.

Sumber: Kementerian Kesihatan Malaysia

Tvntutan Kepada Eira Aziera

Terkini, seorang Pesuruhjaya Sumpah bukan sahaja mengalami kemurvngan, malah mengalami ganggvan em0si aklbat menjadi mngsa bvIi di media soslal yang menghlna bentuk fizikal (b0dy shaming) oleh personaliti media soslal, bulan lalu.

Suharnizan Md. Sidek, 37, berkata, cacian dan makian yang didakwa dilakukan personaliti terlibat iaitu Noorazira Pissal atau Eira Aziera menerusi Facebook secara langsung telah menyentvh rupa fizikalnya.

” Malah wanita itu juga memaparkan beberapa gambar saya dan anak-anak tanpa kebenaran di Facebook Live yang ditonton oleh ramai pengikutnya sekali gus memberi kesan mendalam kepada kami.

” Walaupun perkara itu terjadi hampir sebulan, namun terdapat akaun media soslal lain yang memuat video itu semula sekali gus mencetvskan suasana tidak selesa kepada kami sekeluarga sehingga kini,” katanya.

Terdahulu, Suharnizan dengan ditemani pegvamnya, Mohd. Rasheed Hassan membuat laporan polis di Ibu Pejabat P0lis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan berhubung perbuatan wanita itu.

Dalam pada itu, Suharnizan berkata, kejadian itu berlaku selepas dia menlnggalkan satu komen ketika wanita berkenaan melakukan Facebook Live pada pukul 10 pagi, 18 Ogos lalu.

Katanya lagi, tanpa disedari Noorazira telah membalas komen itu secara langsung di akaun Facebook milik personaliti berkenaan yang berb4ur ‘b0dy shaming’.

” Oleh itu, saya telah mendapatkan nasihat pegvam untuk meminta untuk membuat tuntutan sivil kepada Noorazira,” katanya.

Dalam pada itu, Mohd. Rasheed berkata, pihaknya telah menghantar n0tis tuntutan sivil kepada personaliti terlibat pada hari ini.

Beliau berkata, antara tuntutan itu adalah Noorazira diminta untuk meminta maaf secara terbuka dan membayar kos p4mpasan serta ganti rvgi dalam tempoh 14 hari.

” Jika dia gagal berbuat demikian, kita akan membawa k3s ini untuk tindakan s4man di mhkmah,” katanya.

Terdahulu, dalam video yang tular Eira Aziera telah memaaki hamun Suharnizan dengan menyebut perkataan ‘b#bi kuning’ hanya kerana komen wanita tersebut tidak berpihak kepadanya.

Suharnizan Md Sidek berkata, dia menerima sokongan dari ramai warganet yang berpihak kepadanya.

” Terima kasih diatas sokongan semua, maafkan saya kerana tidak sempat utk membalas pm satu persatu kerana terlalu banyak notifications masuk ketika saya bangun utk solat subuh td..

” Kepada Eira Aziera, kuasa viral anda itu sebenarnya banyak membuka a!b anda sendiri..

” Sejak hari pertama anda v1ral saya sehingga kini 98% pm saya adalah yang tidak suka kepada kamu, hanya 2% sahaja penyokong kamu..

” Saya tak mahu membuka a!b kamu, tetapi harus kamu ingat allah tidak pernah tidur..”

Tuntvtan yang di minta

Beliau berkata, antara tuntvtan itu adalah Noorazira diminta untuk mem-inta ma4f secara terb-uka dan memb-ayar k0s pamp4san serta ganti ru-gi dalam tempoh 14 hari.

“Jika dia g4gal berbuat demikian, kita akan membawa k3s ini untuk tin-dakan s4man di m4hkmah,” katanya.

“Jika sabit kes4alahan, pelaku boleh dihuvkum pe3njara tidak melebihi satu tahun, d3nda tidak lebih RM50,000 atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Reaksi Eira, live tera-khir 4 jam lepas

Dalam pada itu hasil tnjauan di halaman page Eira, belum ada apa kenyataan rasmi di keluarkan oleh pihak dia

Eira masih meneruskan rutin harian berkongsi resepi masakan dengan pengikut beliau

Tapi apa yang menjadi tanda tanya, live terakhlr yang di kongsi ialah 4 jam lepas

Kemungkinan Eira memerlukan masa untuk men-enangkan diri kerana komen di semua live beliau penuh dengan k3caman.

Eira Semakin Sopan ?

Jika tengok video terbaru Eira nampak lebih baik cara bercakapnya. Mungkin kes1lapan sebelum ini telah mengubah dirinya ke arah lebih baik.

Wargamaya diseerv untuk sentiasa memberikan kata-kata yang baik. Apa beza kita dengan dia sekiranya kita juga menghambvrkan kata-kata kees4t.

Jika boleh diselesaikan dengan baik harap diselesaikan dengan cra baiklah.

Related Posts

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

USAHAWAN Datuk Seri Adnan Abu terpaksa menolak secara baik tawaran banyak pihak yang mahu memberikan dia tempat tinggal susulan dilihat kini hanya tidur di dalam kereta. Kata Adnan atau mesra disapa…

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

PENGACARA dan pelakon Uyaina Arshad selamat melahirkan cahaya mata kedua di Hospital Angkatan Tentera Tuanku Mizan, Kuala Lumpur pada Jumaat lalu. Bayi lelaki seberat 2.9 kilogram itu dilahirkan secara pembedahan pada…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You Missed

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Tiada Rumah, Kereta Jadi Tempat Tinggal..Anggap Proses Belajar Selepas Cerai Dua Isteri

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Uyaina Arshad selamat timang anak kedua, ikut nasihat doktor bersalin secara pembed4han

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Suami tak geli cuci ‘perut’, siap pembedahan, Ieda Moin buat pendedahan mengejut

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Bukan Raja Azura yang nikah, sekali kerabat raja bongkar hal sebenar

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

Ramai kena ‘prank’..rupanya bukan Raja Azura yang nikah

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’

[VIDEO] Selepas 14 Tahun, Raja Azura Kembali Bergelar Isteri? – ‘Daripada Sendirian, Kini Telah Berdua’