TERKINI Kes baharu positif Cov-19 sebanyak 260, Angka Tertinggi Kes Tempatan 259 Orang

TERKINI Kes baharu positif Cov-19 sebanyak 260, Angka Tertinggi Kes Tempatan 259 Orang

MALAYSIA: Sebentar tadi kami ada membuat artikel mengenai berkemungkinan besar Malaysia bakal melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) semula.

Ini selepas kes terus mencatatkan angka yang tinggi. Sudah beberapa hari kes dicatatkan 3 angka. Dan hari ini kes tertinggi dengan 260 kes positif baru cov-19.

Perincian kes cov-19 1 october 2020

Seramai 260 orang telah dijangk1t1 oleh cov-19 dengan 259 orang merupakan penvlaran kes tempatan.Ini menjadikan jumlah kumulatif adalah seramai 11484 orang sehingga ke hari ini.

Manakala jumlah peesaak1t sembuh pula adalah seramai 47 orang dengan menjadikan jumlah keseluruhan pul1h seramai 10,014 orang atau 87.20%.

Terima kasih orang politik

Ramai yang mnyndir orang politik yang sibuk mereebut kuasa di PRN Negeri Sabah. Kebanyakkan kes baharu adalah daripada negeri tersebut.

T1ndakan lambat untuk melaksanakan PKP menyebbkan banyak negeri menerima kes positif cov-19. Dan sehingga hari ini dikatakan semua negeri di Malaysia berada di Zon Kuning Cov-19.

Baru terhegeh-hegeh nak buat PKPD

Kerajaan memutuskan untuk melaksanakan Kawalan Rentas Daerah di seluruh negeri Sabah berkuatkuasa jam 12.01 tengah malam esok, 3 Oktober 2020.

Menteri Kanan (Kluster Keseelaamatn), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dalam kenyataannya berkata, Kawalan Rentas Daerah itu dilaksanakan sehingga 16 Oktober ini.

Bagaimanapun, kata beliau, perkhidmatan perlu (essential services) seperti keperluan bekalan makanan, perubatan, keselamatan dan lain-lain dibenarkan untuk melakukan perjalanan rentas daerah.

“Sepanjang tempoh ini, mereka yang sedang dikuarantin dan akan tamat tempoh kuarantin dibenarkan pulang ke daerah masing-masing atau pulang ke Semenanjung, Sarawak dan Labuan.

“Namun, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan Bersasar (PKPDB) di empat daerah iaitu Tawau, Lahad Datu, Kunak dan Semporna yang diumumkan sebelum ini kekal berkuatkuasa seperti biasa,” katanya.

Beliau menyatakan, sebarang maklumat lanjutan akan dimaklumkan oleh kerajaan negeri Sabah melalui Jawatankuasa Bencana Alam CoV-19 yang dipengerusikan Setiausaha Kerajaan Negeri. – MalaysiaGazette

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*